Sanningen i en öppen provning...

Att prova öl med öppet sinne och opartiskhet är inte alltid så lätt. Sitter du med flaskan framför dig när du provar en öl och du känner till bryggeriets tidigare produkter eller har en tidigare inställning till just denna öltyp, baserat på tidigare upplevelser och egna referenser, så skulle jag nog påstå att bedömningen inte alltid blir så ärlig och opartisk.
Det kan ju vara så att just denna öltyp eller detta bryggeri råkar vara en favorit just nu för den som provar och påverkas följaktligen av tidigare erfarenheter. Ser jag till mig själv så vet jag att jag påverkas om jag t.ex ska bedöma en IPA därför att den öltypen är en favorit just nu. Därför vill jag slå ett slag för att fler provningar utförs "blint" eller åtminstone "halvblint", dvs att man provar flera öl vid ett tillfälle och antingen vet man vilka öl det handlar om men inte i vilken ordning de serveras (halvblind provning) eller så har man inte en aning om vad det kan var i glasen (blind provning), vare sig öltyp, bryggeri eller land. Då får man helt lita till sitt omdöme och låta hjärnan plocka fram referenser baserat på tidigare smak- och doftupplevelser.
Är ni av annan uppfattning? Har ni andra åsikter?

2 kommentarer:

  1. Vet inte riktigt om jag håller med om att man provar fler öl. Eller det är väl egentligen relativt, men enligt mig bör man inte prova fler än ca 12 öl på en provning, om vi inte pratar om riktigt små mängder.

    Problemet med små mängder är dock att man inte riktigt får en korrekt känsla av ölet i fråga.

    En aspekt som man kanske bör ta upp vad gäller blindprovning är att man testar öl från säg 5 olika bryggerier och testar då 3 olika stilar som de har alla har i sitt sortiment. Exempelvis att man testar en APA, en IPA och en stout från valfria 5 amerikanska bryggerier...

    Gillar verkligen idén med ölprovning annars, har hållit i flera stycken och varit på ännu fler. Alltid lika kul!

    SvaraRadera
  2. När vi i ölsällskapet Humulus Lupulus arrangerar ölprovningar så har vi 3-4 ölsorter. Temat är valfritt och kan vara kring ett bryggeri, en öltyp eller annat. Jag var mest ute efter att slå ett slag för blindprovningen i sig, dvs att inte känna till vad som är i glasen. Detta eftersom jag anser att man helt förutsättningslöst bedömer ölet då. Man låser sig inte vid vissa referenser som att man inte gillar/gillar en viss öltyp eller öl från ett visst bryggeri. Sen kan jag hålla med om att det ibland är intressant att prova samma öltyp från olika bryggerier. För många år sedan genomförde jag en blind-provning med samma öl 3 gånger, där en var för kall, en var upphälld på ett felaktigt sätt och den tredje med rätt temperatur och ihälld på rätt sätt! Omdömena blev väldigt olika och visade dessutom på helt olika egenskaper i ölen. Fascinerande! tycker jag.

    SvaraRadera