Trender inför 2011

Under året som gått så har de humlestarka ölen formligen översköljt oss här i Sverige. Inte bara från det stora öllandet i väst utan också från vårt närmaste grannland Danmark. Även de svenska hantverksbryggerierna har skapat en och annan "humlebomb". När Sigtuna Brygghus presenterade sin "Verstehe Nicht Alt" på Stockholm Beer & Whisky Festival fastnade jag verkligen för denna öltyp - Altbier.
När bryggarna i Dortmund började övergå till underjäsning vid mitten av 1800-talet så höll man i Düsseldorf fast vid den gamla tekniken överjäsning. Allt eftersom började denna Düsseldorf-brygd kallas för "den andra ölen" och kom sedermera i populärt tal att kallas för det "gamla" ölet som på tyska blir Altbier. En Altbier är inte helt olik den brittiska alen med dess kopparröda färg, om än något ljusare, men smaken är typiskt tysk. Öltypen är mycket välhumlad med lite fruktig och bittersöt smak.
En rolig anekdot är att i slutet av 80-talet, då utbudet på Systembolaget var klart begränsat, så hade de en altbier som hette "Diebels Alt".
Jag hittade nyligen även en bra artikel på Sydsvenskans blogg "På tungan" där skribenten Håkan Engström är inne på samma spår angående öltyper. Tydligen så är det flera bryggerier som har intressanta skapelser på gång åt detta håll.
Det vore verkligen kul om något av de svenska bryggerierna skulle haka på denna trend ytterligare. Kanske kan vi få se en Kölsch under nästa år som ju också är en typ av ale eftersom den är överjäst. För över 10 år sedan var Kölsch väldigt populärt på Systembolaget då vi fick se öl som "Küppers Kölsch" och "Gaffel Kölsch".
Vi får väl se vad som händer under 2011, men visst vore det spännande med lite nydaningar!

6 kommentarer:

  1. Hoppas inte på för mycket bara, en krog i närheten fick i kväll kasta ut en del Schlösser Alt eftersom det "bara var jag som drack den".

    SvaraRadera
  2. Vi får nog ha tålamod! Kanske framåt hösten…. ;-)

    SvaraRadera
  3. Mora Bryggeri gör väl en rätt intetsägande kölsch, men annars är det ju tunnt på den sidan.

    Sen tycker jag inte riktigt att vi är inne i någon riktig humlevåg än, åtminstone är väl inte våra bryggare det.

    SvaraRadera
  4. @Johan: Men visst har vi väl haft betydligt mer humletunga öl än maltbetonade, även från de svenska bryggerierna? Jag kan hålla med dig i den mån att de absolut inte kan mäta sig med de Amerikanska humlebomberna.

    SvaraRadera
  5. Pelle har helt klart lite rätt i det. Visst, det har väl inte kommit så mycket DIPA (vilket jag personligen inte skulle tacka nej till), men APA och lite svagare IPA:s har vi ju sett en hel del av. Jag har ju mina misstankar om varför det är så: Systembolaget efterfrågar just den typen av öl - "humlearomatiska med stadig men balanserad beska". Huruvida det här är bra eller dåligt kan väl diskuteras i all oändlighet - men om bryggarna fick ett något friare val borde väl ölkulturen kunna utvecklas mer, eller?

    SvaraRadera
  6. @David L: Bra sagt!!! ;-) angående ölkulturens utveckling!

    SvaraRadera