Möt ölimportören: Brill & Co - slår på stort!

Häromdagen träffade jag Marc Schuterman och Jonas Danielsson från Brill & Co för en lunchintervju på restaurangen B.A.R på Blasieholmen. Intervjun var planerad för att i första hand prata lite om den stundande, 20-års jubilerande "Stockholm Beer and Whisky Festival". 
Några minuter sena, men med breda leenden, träffas vi vid den överenskomna platsen. Nätt och jämnt efter handskakningen kommer vi in på ämnet öl och jag slås av hur trevligt det är när man träffar människor med stor passion för öl och allt som hör därtill.
Efter att ha beställt vår lunch, som för min del bestod av en otroligt god rådjursgryta och en Herrgårdsporter från Skebo, så kom vi in på ämnet "Stockholm Beer and Whisky Festival" och man kan lugnt konstatera att Brill verkligen slår på stort i år. Förutom att de kommer ha ett otroligt digert "öl-bord" uppdukat i sin monter så har de lyckats få dit representanter från många av de bryggerier som de är återförsäljare för. Vad sägs om följande deltagaruppställning:
Första helgen (30-31 sep):
Andra helgen (7-8 okt):
Brill's monter kommer i år att vara 10 meter lång, fi jämförelse med förra årets 6 meter, men trots detta så tror Marc och Jonas att den största utmaningen i år blir att få plats med alla öl och bryggare. Det blir dessutom nytt rekord i antal kranar i deras monter med åtminstone 15 stycken. Ett annat orosmoment är att hinna få hem alla öl i tid till festivalen.
Utöver detta så kommer Brill arrangera en "Beer Geek Brunch" på Bishops Arms Folkungagatan på förmiddagen den 7:e oktober. Samma dag, fast på kvällen arrangerar de ett "Afterparty" på Bishops Arms Vasagatan. Räkna med att många av deras gästande bryggare kommer att delta på dessa två events, där man har möjlighet att mingla under lite mer lediga former.
Mikkel, från Mikkeller, håller i en Masterclass på SBWF precis som förra året. Det är dock inte spikat vad inriktningen blir.

Vi avslutade intervjun med lite snack om Brill som företag. Brill startade som agentfirma för vin, under 1989 och när regleringen släppte 1995 så började man importera vin. Öl började man inte importera förrän år 2000 och den första ölen var den turkiska Efes. Varför valet föll på just Efes lär ha berott på att man redan importerade vin från Turkiet. Sedan dess har många öl flutit under broarna och företagets inriktning ändrades under 2007 då specialöl blev det nya huvudområdet. Under 2007 föddes en "önskelista" på vilka öl man ville importera och den fylls på vartefter. Riktmärken för vilka nya öl som tas in är bl.a. kvalitet, varumärket och att ölet kompletterar portföljen hos Brill. En viktig spelare för Brill är det danska importföretaget Drikkeriget som fungerar som en "hub" för många länders import av öl. 
På frågan om den framtida utvecklingen av öl-scenen i Sverige så svarar Marc att han tror att hembryggningen kommer att öka markant. Med detta följer sedan att allt fler startar kommersiell bryggning. Det lokala ölet kommer att bli ännu starkare. Marc's personliga gissning på vad som blir nästa stora öl-trend är "suröl", eller åtminstone öltyper med mer syra. Kanske är det en önskan också?

Efter en otroligt god lunch och en mycket trevlig intervju, som dessutom drog över tiden med en timme, var det dags att runda av. Jag kunde inte låta bli att ställa en sista fråga:
- Kommer ni delta på "Allt om Öl Festivalen" nästa sommar?
Som väntat fick jag samma svar som när jag ville ha med dem i våras. "Vi har alltid kriteriet att vi ska kunna räkna hem ett deltagande, rent ekonomiskt". Så det blir till att komma på en prismodell som håller för detta då, tänkte jag.
Lycka till Brill, med den fortsatta planeringen av ert deltagande på Stockholm Beer and Whisky Festival.
Min eget huvudbry just nu är hur man ska kunna disponera sin tid på festivalen, utan att bli kvar hos Brill under alla dagar….

4 kommentarer:

  1. Där fick du bekräftat att de har ett samarbete med Drikkeriet. Förövrigt tycker jag Brill gör ett mycket bra jobb med att förse oss med kvalitetsöl.

    SvaraRadera
  2. Det är härligt med huvudbry av den kalibern, så många intressanta öl att jag nästan blir lite svettig redan nu.

    SvaraRadera