En omväg väl värd att ta

Förra året släppte Uinta Brewing Company sin serie Crooked Line som bestod av öl i större flaskor och med kork. Målsättningen med denna serie var att erbjuda ett öl att dela med andra, gärna till mat, ett öl att konversera över och njuta. Ordet crooked skulle också kunna antyda att ölen inte var typriktiga.
Med denna målsättning kan man ana att deras Detour Double IPA skulle var en öl värd att ta en omväg för och jag är benägen att hålla med.
Denna dubbel IPA med sina 9,5 % ABV har en vacker röd-orange färg och ett krämigt fast skum. Snurrar man på glaset så ser man tydliga "ben" på glaskanten, vilket avslöjar en högre alkoholhalt och högre viskositet (att den är lite mer trögflytande alltså).
Doften domineras av humlearomer med en enorm tallbarrsdoft,  påtagliga inslag av söt apelsin och lite grape. Ger förväntningar om ett sött öl med besk avslutning.
Smaken är verkligen söt och har stora inslag av grape och apelsin. En underbar maltighet finn i bakgrunden och kompletterar de fruktiga smakerna på ett mycket välbalanserat sätt. Den söta inledningen övergår sedan till en mycket lång besk avslutning.
Sammanfattningsvis är detta en fullt njutbar dubbel IPA som jag verkligen rekommenderar er att avnjuta i sällskap. Den något sirapsliknande och tallbarrs-stinna inledningen kanske tar ner betyget något, men det är försumbart. Vet ni att denna öl finns på en pub i er närhet så är den väl värd en omväg.
De två andra ölen som jag recenserat i denna Crooked Line serie, Labyrinth Black Ale och Cockeyed Cooper Bourbon Barrel Barley Wine kan ni läsa om här.
Nu väntar i alla fall jag på att Wicked Wine ska ta hem den sista ölen i denna serie, Tilted Smile Imperial Pilsner, som dessutom är en av mina favoritölstilar.
Betyg 9 av 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar