Tips inför besöket på Stockholm Beer (Del 3)

Single Hop Galena från Nynäshamn 
Med bara två dagar kvar till den andra omgången av Stockholm Beer & Whisky Festival så kan det vara på sin plats med lite tips för dig som ska dit och som inte var där förra veckan. I första hand är tipsen riktade till den som kanske inte är så van vid ölprovningar eller ölfestivaler och vill få ut så mycket som möjligt av besöket utan att för den saken bli alltför berusad.
Är du intresserad av att lära dig något om öl under ditt besök så rekommenderar jag att du börjar med att boka in dig på Ölskola 1 och 2 redan när du anländer. Genomför du dessa två så blir du dessutom "diplomerad ölprovare" och kan gå hem med lite nyvunnen kunskap.
Sveriges starkast öl! - Ace of Spades
En bra utgångspunkt är att börja med ljusa öl och avsluta med de mörkare och även att börja med de alkoholsvaga och sedan avsluta med de starkare varianterna. Med detta som riktmärke kan det vara bra att ha någon typ av strategi och inte bara planlöst vandra mellan montrarna och prova öl. Med ungefär 2000 olika öl så kan man ganska lätt räkna ut att man kanske hinner med att prova 2-3 % av utbudet under en kväll och då vill man ju gärna få ut mesta möjliga av besöket.
Amager Bryghus
Ett förslag på upplägg är att bege sig in till den innersta delen av festivalområdet som kallas "Snickeriet". Där befinner sig merparten av våra Svenska hantverksbryggerier och de har väldigt mycket spännande att erbjuda, så man kan med lätthet spendera flera timmar där inne. Fråga personalen vid respektive monter om vad de rekommenderar och vad som är nytt så berättar de gladeligen om sina öl, oftast med entusiasm och stolthet. När du så har spenderat den första timmen därinne så kan det vara dags att bege sig ut i den stora hallen. Här kan det också vara bra att i förväg bestämt några bryggerier och importörer som man gärna inte vill missa. Ett tips för er som vill prova några nya, spännande danska öl är att besöka "Elixir Wine". Där hittar du öl från över 5 olika danska hantverksbryggerier och flera av dem håller väldigt hög kvalitet. Hur bra förberedd man än är inför en ölfestival av detta mått så kommer man garanterat att hitta överraskningar så stanna till vid någon monter som du passerar för att prova något oväntat. Mina sista tips är att avsluta med besök hos följande importörer, och här är det av vikt att du inte är alltför berusad när du börjar, för här finns det så mycket gott och spännande att prova så du skulle inte hinna med allt om du så var på festivalen under alla de dagar som den pågår. De jag tänker på är:

  • Brill & Co som bl.a. har ett väldigt spännande utbud från USA och Mikkeller
  • Great Brands som har ett närmast extremt bra amerikanskt utbud
  • Wicked Wine som bla. har många spektakulära öl från BrewDog
  • Pubarna Oliwer Twist och Bishops Arms med ett aldrig sinande utbud av spännande öl
Så håll dig till planen, gå en ölskola, bli inte för berusad och avsluta med de stora importörerna och pubarna enligt ovan så kan jag mer eller mindre lova att ditt festivalbesök kommer att bli lyckat.
Lycka till och Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar