Hur smakar det?

Bild: Toverud
Jag har alltid påstått att sötma upplevs med tungspetsen, beska långt bak på tungan och syrligt längs med långsidorna. Nu visar det sig att det är helt fel. Detta faktafel har sitt ursprung i en felaktig engelsk översättning av en tysk forskningsrapport och har sedan spridits vidare.
Alla smaker kan upplevas över hela tungan, även om känsligheten för de olika smakerna kan variera över tungans områden.
Sötma, syrlighet och sälta uppfattas av ungefär lika många smaklökar medan beska uppfattas av betydligt fler. Vissa människor (i Europa ca 25 %) kallas för "supertasters" och uppfatta smaker mer intensivt än genomsnittet. Oftast är det just beska som de upplever mer intensivt. Det är vanligare att kvinnor är s.k. "supertasters" liksom det finns fler i Asien och Afrika. Kan detta fenomen vara en bakgrund till att många kvinnor påstår att de inte gillar väldigt beska öl?
Selleri, fläsk och tryffel innehåller androstenon, en aromatisk förening (doft) som har stor påverkan på smaken. Hälften av alla människor kan inte känna denna doftcirka 15 procent tycker att den är träig eller blommig, och resten tycker att det luktar unken urin.
Med denna bakgrundsfakta så kan man enkelt påstå att vissa människor helt klart har lättare för att känna dofter och smaker och man kan rent vetenskapligt påstå att vi uppfattar smaker olika. Lägg därtill att vi alla har olika referenser och smakminnen som påverkar våra associationer.  Men bortsett från allt detta så kan vi alla känna smaker med tungans alla smak-receptorer. Så att låta ölet "snurra runt" ordentligt i munnen är ett bra tips om man verkligen vill få en bra chans att känna alla de olika smak-egenskaperna.
För egen del ska jag sluta att påstå att sötma känns längst fram, beska längst bak och syrlighet längs med sidorna….i samband med ölprovningar alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar