Julkalendern - Jakten på Julölen, del 22

Idag är det dan före dan före doppardan och i morgon kväll ska ölen vara tappad och klar. Herman har suttit uppe och jobbat med etiketten sen 4 i morse. Han har vid det här laget förkastat 20 olika idéer på etiketten. Han hade åtminstone bestämt sig för vad ölet ska heta - "Santas Dream".
Efter flera timmars arbete var etiketten tillräckligt bra, ansåg han. Han orkade helt enkelt inte längre utan var ganska nöjd med resultatet. Han skickade iväg jpg-filen till tryckeriet som lovade att leverera etiketterna vid dörren strax efter lunch.
Herman gick ut till garaget för att se hur det gick för hans kära julöl och om Chris och hans bröder var nöjda. Gårdsplanen var full med människor, precis som igår. Inne i garaget stod Chris och studerade ett glas med öl i lampskenet.
- It's time for the spices and the last hopping before we can start tapping it to bottles, sa Chris.
- I'm a bit curious, how did you get it this "pitch black", undrade Herman.
- We changed some of the malts you had ordered to "Carafa III" malts to make it really black without having to much chocolate and coffee taste to it, fortsatte Chris.
- What hops do you advice me to add at the late hopping?
- It might really interesting if you put in some Nelson Sauvin and Simcoe at the end, svarade Chris.
Chris tog fram ett lång stålrör som han sedan bad Herman fylla med de föreslagna humlesorterna.
- You'll need to add the last spices now, as well, fortsatte Chris.
Det visade sig att bröderna redan haft i stjärnanis och kardemumma och nu skulle Herman tillägga lite kanel, pomerans och mosade dadlar. Herman öste i alla ingredienser enligt de mängder han blev instruerad. 
- Now we'll have to wait for an hour or so, sa Chris och studerade innehållet.
Herman, som kände sig ganska otålig, började plocka med alla tomflaskor som stor uppställda. Han funderade på var de hade fått tag på över 2000 likadana flaskor på så kort varsel, men eftersom det var så mycket annat som var oförklarligt med hela den här historien så höll han det för sig själv. Han såg hur några medhjälpare for med flaskorna mellan rengörings- och sköljningsbaljorna. Efter ett tag ropade Chris att det var dags för "the late hopping" och Herman ville gärna vara delaktig i denna procedur.
Efter några timmar var all öl överförd till lagringtankar via stålröret och skulle vila där till nästa dag. Normalt sett skulle ju ölet liga i flera veckor i tankarna men de hade försökt brygga ett öl som skulle vara mer eller mindre drickbart redan efter tappning.  Nästa dag skulle alltså ölen tappas på fat och flaskor och sedan etiketteras.
En bil tutade utanför infarten och Herman såg att det var tryckeriet som anlänt med alla etiketter. Han små-sprang i den nu 15-gradiga kylan mot bilen. Mannen i bilen överräckte ett väldigt stort paket och Herman tackade för det snabba jobbet. Han gick direkt in i huset för att syna resultatet. Han packade upp paketet och tog fram en etikett. Den såg otroligt snygg ut tyckte han först och läste sedan texten samtidigt som han fick en smärre chock. På etiketten stod det "Santas Cream"……#@&!!*%&##
Fortsättning följer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar