Stora amerikaner på Café Sylvia

Igår kväll genomfördes den andra tema-kvällen på Café Sylvia i Eskilstuna. Temat var som bekant "The Great American Beer Festival" och sällskapet skulle få prova ett brett spektra av amerikanska hantverksöl med allt från belgisk Wit till amerikansk Imperial Stout. Syftet med temat var att påvisa det breda utbudet av amerikansk öl och ge deltagarna möjlighet att prova öl från USA som de tidigare inte provat. Att den riktiga festival börjar idag är kanske också bidragande. Med 20 deltagare slog vi förra provningens deltagarantal med råge och den i den mysiga lokalen var stämningen på topp, lite festivalstämning nästan ;-) Innan provningen påbörjades fick deltagarna veta lite allmänt om ölets dofter och smaker och om hur provningen skulle gå till. Ölen provades fyra i taget och ölen som provades var:

  • Orchard White, The Bruery, USA (Wit, 5,7 % ABV)
  • Pale Ale, Southern Tier, New York, USA (Amerikansk Pale Ale, 6,0% ABV)
  • Horny Devil, AleSmith, USA (Belgian Pale Strong Ale, 11,0 % ABV
  • High Tide Fresh Hop IPA, Port Brewing, USA (Amerikansk IPA, 6,5 % ABV)
  • Shipyard Barley Wine Style, Shipyard Brewing Co, USA (Engelsk Barley Wine, 8,5 % ABV)
  • 2xIPA, Southern Tier, New York, USA (Double/Imperial IPA, 8,2 % ABV)
  • Breakfast Stout, Founders Brewery, Michigan, USA (Amerikansk Imperial Stout, 8.3 % ABV)
  • Victory Storm King, Victory Brewing Company, USA (SB:89979) (Brittisk Imperial Stout, 9,1 % ABV)
Det var ett vetgirigt, intresserat och glatt gäng som slutit upp vid denna provning och det blev en hel del frågor och funderingar mellan varven och provningen avslutades med en sammanfattning. Den öl som var svårast att placera i ordningen var Horny Devil eftersom den är så pass stark men väldigt ljus. Vi tog den som nummer tre i ordningen och den ansågs av många vara en god kandidat till att bli "Sämsta öl" med sin otroliga sötma och unkna doft. Men det märktes att det var lite kluvet eftersom tre personer (av 20) valde den som bästa öl.
Bäst betyg och kvällens vinnare blev inte helt oväntat 2XIPA från Southern Tier tätt följt av Breakfast Stout.
Efter sammanfattningen fick deltagarna själva skriva ner i vilken ordning de trodde att ölen serverats och efter avslöjandet blev det både glada överraskningar och en del instämmande nickande. Vinnare i detta tävlingsmoment blev Robert Johansson som gissade rätt på 6 av 8 sorter. Grattis och välkommen att välja en valfri öl vid nästa besök.
Under det efterföljande "minglandet" pratades en hel del om kommande teman och i dagsläget kan vi i alla fall säga att det blir ett "Öl och Mat i kombination"-tema, ett julöls-tema samt "Liten Ölskola" och/eller "Alternativ Oktoberöl" (ej oktoberfestöl utan öl lämpad till säsongen Höst).

Hoppas att alla ni som var med var lika nöjda som jag och hoppas vi ses fler gånger under hösten.
Skål!
Allt material från gårdagen finns under fliken "Ölnyttigt Material".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar