Ekspånslagrad Yeti, en smakbomb

Årets första recension handlar om Yeti, men inte vilken Yeti som helst utan den ekspåns-lagrade versionen från Great Divide. Oak Aged Yeti Imperial Stout, som dess fulla namn är, är en riktig skönhet i glaset. Med dess ogenomträngligt mörka färg och dess nougat-färgade och kraftiga skumkrona såg den onekligen oemotståndlig ut. Viskositeten i denna öl var också enorm, den såg nästan lite seg ut i glaset när man snurrade på det.
Doften av torkad frukt, som dadlar, russin och fikon ackompanjerades mycket bra av de typiska fattonerna som t.ex. vanilj. Ekfatslagringen gav också små inslag av tjära, förmodligen av rökt torv. Allt balanserades väl med svaga citrustoner från humlen i bakgrunden.
Smaken lämnar ingen oberörd där de torkade frukterna är påtagliga och förnimmelsen av kakao är tydlig. Ölet kändes förvånansvärt lite torrt och sött på en gång. Sötman, förmodligen från alkoholhalten på 9,5 % ABV och torrheten från den välrostade malten och det faktum att beskan ligger på 75 IBU.
Passar till: Vällagrad och stark ost, som Västerbottenost, eller en stark och salt blåmögelost som Stilton.
Som matöl passar den väldigt bra till grillat nötkött, helst välkryddat och saltat, serverad med en sås som innehåller färska örter och lite konjak. Denna öl går även bra till vissa skaldjur som ostron, musslor och hummer.
Betyg: 8 av 10

4 kommentarer:

  1. Jag vill bara poängtera att denna inte är fatlagrad, den är lagrad på ståltank med ekchips i. Barrel aged heter de som är lagrade på fat.

    SvaraRadera
  2. @AdamB: Tack för påpekandet! jag har ändrat ordalydelsen ;-)

    SvaraRadera
  3. Någon Oak Aged blev det inte, jag får hålla tillgodo med den "vanliga" Yeti. Inte fy skam det heller.

    /Uffe

    SvaraRadera
  4. @Uffe: Den "vanliga" Yeti är mycket, mycket bra den också. Jag har den och Fullers London Porter som vinters favoriter.

    SvaraRadera