Att prova ut öl- och matkombinationer är inte alltid det lättaste. Att prova ut 5 förrätter, 4 olika varmrätter och 2 olika efterrätter tillsammans med över 10 olika öl under en vanlig middagssittning är ännu svårare, inte minst för att magen bara klarar av en viss volym.
I lördags hade jag åtagit mig att prova Café Sylvias hela meny med olika öl för att kunna skriva rekommendationer till varje maträtt de har. Till min hjälp hade jag min kära sambo, som outtröttligt lyssnar på mina ständiga öl-iakttagelser och som vid det här laget bidrar med många egna kommentarer och åsikter om alla öl vi provar.
Den sena eftermiddagen i lördags bjöd på ett perfekt väder då vi satte oss till rätta på Café Sylvias uteserveringen. Endast en lättare lunch hade intagits tidigare under dagen och en del trädgårdsarbete hade snabbt avverkat det energiintaget. Vi var med andra ord väl förberedda för att klara av denna utmanande uppgift.
En viktig parameter vid testandet var att de öl som finns i Café Sylvias ordinarie utbud skulle vara med och utöver det skulle jag välja öl som representerar ölstilar som finns på Café Sylvia men där sorterna varierar över tid.
Jag hade förberett mig så till vida, att jag visste ungefär vilka öl som skulle passa bäst till fisk/skaldjur, kött, choklad och vissa andra smaker.
På menyn fanns följande förrätter och tillbehör:
- Vitlöksbröd
- Marinerade Oliver
- Gratinerad Chévre (med knaperstekt bacon, honung och rostade pinjenötter på liten sallad)
- Toast Skagen (Skagenröra med Västerbottenost och pepparrot toppad med Kalix löjrom)
Till dessa hade jag valt ut följande öl att kombinera med:
- Acme IPA
- Sigtuna South Pacific Pale Ale
- Murphys Stout
Anledningen till att jag valde dessa öl var att en stout kunde passa till rostat bröd och det jordiga från vitlöken, en IPA’s beska kunde harmoniera med olivernas beska, en fruktig pale ale kunde passa till skaldjur.
Utfallet blev inte direkt förvånande men jag noterade att en betydligt kraftigare stout behövs för att det ska bli riktigt bra med vitlöksbrödet. Likaså hade en kraftigare stout passat som handen i handsken med den gratinerade chevré-osten. Med Murphys Stout kände man att smakerna gifte sig men att ölen var alldeles för tunn.
Acme IPA fungerade faktiskt helt okej med den gratinerade chevré-osten, lyfte fram vitlökssmaken och beskan i vitlöksbrödet. Bäst fungerade Acmes IPA med oliverna där beskan balanserade perfekt.
Den riktiga höjdaren blev inte helt oväntat Sigtuna South Pacific med Toast Skagen där fruktigheten och beskan höjde de gemensamma smakerna till nya upplevelser. Maltsmakerna balanserade väl med brödet, den framträdande men balanserade beskan funkade väl till den krämiga röran utan att ge den där "fet-hinnan" på tungan och inslagen av dill och citron gifte sig mycket bra med ölets fruktiga smaker. Sigtuna South Pacific fungerade för övrigt ganska bra med vitlöksbrödet också men blev alldeles för fruktig till oliverna.
I nästa artikel går vi över till varmrätterna och där kommer vi dessutom hitta en mycket otippad upplevelse.
Intressant uppdrag! Hojta till om krögarna behöver en second opinion, jag är frivillig!
SvaraRadera=)