1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
4 röda tomater (eller 8 st om
man vill utelämna krossade tomater)
1 burk krossade tomater
(helst av hög kvalitet, typ Mutti)
2 msk tomatpuré
1-2 msk smör, margarin eller
olja
¾ liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4 msk basilikablad
4 msk persiljeblad
tabasco (10-15 droppar eller
efter behag)
salt, mycket svartpeppar
½ tsk socker
Tillbehör:
1 dl Creme fraiche smaksatt
med 1 msk örter (oregano, franska örter, basilika)
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök
- Låt lök-blandningen svettas i pannan så att den blir lite simmig
- Skålla tomaterna, ta bort skinnen och ta med fördel bort kärnhusen.
- Hacka basilikan och persiljan
- Mixa tomaterna, lök-blandningen och basilika och persilja till en slät blandning.
- Häll i blandningen i en kastrull och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten och grönsaksbuljong.
- Smaksätt med tabasco, salt och svartpeppar.
- Låt småputtra i ca 20 minuter
Vid servering rör man ner
ungefär 1 msk ört-creme fraiche i varje portion. Toppa med några blad basilika.
Servera gärna soppan med
hembakat durumbröd med smör och flingsalt på.
Ölförslag: Till en tomatsoppa
som har lite hetta och stora inslag av örter rekommenderas en god Saison (Saison Dupont finns på Systembolaget men det finns betydligt mer smakrika
versioner som t.ex Hennepin från Brewery Ommegang, Skogsängen Saison från Eskilstuna Ölkultur, Sigtuna
Saison eller Nils Oscar 15 års Jubileum).
Hittar du ingen Saison kan ett alternativ vara en
smakrik Wit (S:t Eriks Wit, Mikkeller Not Just Another Wit eller Nøgne Ø Wit, eller varför inte prova Omnipollo Leon).Tänk på att ölet du väljer inte bör vara för sött för det kommer bara göra att du framhäver sötman i tomaterna ytterligare och det brukar inte bli ett trevligt resultat.
Jag hade bara en bra saison hemma och det var "Bröderna Andersons Brutala Super Saison Oak Edition" från Monks Café och det visade sig vara ett helt opassande val. Denna saison är inte bara 16,1 % ABV utan dessutom otroligt söt. Jag skulle nästa påstå att sockersötman och användandet av Amarillo-humle helt dolde den normala saison-karaktären. I stället kändes det som en Barley Wine och hade förmodligen varit otroligt god till en Creme Brulé.
Låter mumma det där, en av mina favoriter på alltomöl mässan var S:t Eriks Wit, är det den du menar? den skulle ju inte buteljeras enligt bryggmästaren i montern...(men du fick väl förståss ett fat i bonus ;-)
SvaraRadera