Igår genomfördes årets andra ölprovning på Café Sylvia i Eskilstuna under temat "IPA och Chili". En entusiastisk skara människor med mycket varierade erfarenheter inom ölets underbara värld. Under kvällen provades 7 olika "IPOR" vara två var engelska IPA, tre var amerikansk IPA, och en skulle jag vilja påstå var av belgisk typ (även om det inte finns någon sådan). Provningen avslutades med en Imperial IPA av amerikanskt snitt. Till dessa öl serverades en Chili, som jag skrivit om tidigare.
Vi startade lite försiktigt och den första ölen blev Fuller's India Pale Ale, en blommig men med tonvikten på malt. Inte helt oväntat så ansåg de flesta att detta var en ganska tunn öl med en relativt liten kropp. Inslagen av knäckebröd och rågbröd var de mest tongivande inslagen i smaken. Tillsammans med chilin blev de maltiga inslagen ännu tydligare och hettan i chilin kändes nästan lite mer stickig än utan ölen.
Nästa öl ut var Nils Oscar India Ale, även denna en IPA av den engelska varianten. Precis som den föregående ölen var det malten som spelade första fiolen, främst vad gäller smaken. Dock hade denna öl lite mer fruktiga inslag i doften än den föregående. Så resultatet av kombinationen med chilin blev föga överraskande då även denna kändes alldeles för tunn för att stå upp mot hettan, köttsmaken och kryddorna.
När vi sen började dofta på den tredje ölen så var det ganska många i sällskapet som log av de tydliga inslagen av citrus och exotiska frukter. De flesta noterade också att beskan tog ett rejält kliv upp på skalan. Ölet i glaset var Punk IPA från BrewDog. De flesta noterade inslag av mango, apelsin och passionsfrukt. Några av deltagarna noterade även inslagen av karamell-sötma. Tillsammans med chilin hände det nu något intressant, den högre humlebeskan verkade dämpa chilihettan inledningsvis och efterlämnade istället en värmande känsla som satt kvar länge i svalg och strupe. Köttsmaken framhävdes inte lika tydligt och hela anrättningen blev lite rundare. Beskan i ölet verkade också dämpas något och gav inte en lika torr avslutning. Alla var överens om att denna kombination var väldigt lyckad och att här blev verkligen 1+1 = 3.
Nu hade vi alltså gått över till de mer humletunga ölen av amerikansk variant och nästa öl blev faktiskt lite av en premiär då vi hade "First Frontier" från det danska bryggeriet "To Øl". Detta var den första ölen som var grumlig till utseendet med en vacker aprikosfärg och ett ganska fluffigt skum. Både doft och smak hade väldigt stora inslag av citrusfrukter och andra exotiska frukter med viss eftersötma. Beskan var tydlig men inte påträngande och fungerade helt okej med chilin.
Som öl nummer 5 blev det West Coast IPA från Green Flash Brewing (USA) och nu var det verkligen en humlebomb i glaset. Beskan var också den mest påträngande hittills. Tillsammans med chilin tog den bort väldigt mycket av hettan men lämnade nu en väldigt torr känsla i strupen. Den var absolut god tillsammans men chilin men de flesta tycket att beskan var för påträngande för att kombinationen skulle ge en toppnotering. Här måste jag flika in att jag själv var av annan uppfattning då jag tyckte att den lite oljiga konsistensen fungerade väldigt bra med chilin och hettan blev ännu mer värmande i halsen. Denna öl hade så pass starka inslag av exotisk frukter att de inte mattades av nämnvärt av chilifrukterna.
Näst sist blev det en, för mig, alldeles ny bekantskap i form av en Humidor Series Cedar Aged IPA (eller Jai Alai som den också kallas) från Cigar City Brewing. En öl lagrad i ceder trä som ger lite andra toner än ek. Eftersom jag inte riktigt visste vad detta träslag skulle ge för associationer så hade lite svårt först att hitta den men allt eftersom ölet blev varmare så framstod de tydligare, påminner lite om doften i en cigarrlåda faktiskt. Beskan rundades av lite av cederträt och ölen fungerade helt okej med chilin, även om vissa karaktärsdrag i just denna öl försvann lite bland chilismakerna.
Avslutningsvis blev det en Imperial IPA i form av en "I Hardcore You" från Mikkeller och BrewDog. En öl som i sig är unik eftersom det är en ny typ av samarbete där man helt sonika slagit ihop recepten av två öl, "Hardcore IPA" från BrewDog och "I Beat You" från Mikkeller. Denna öl, som föll mig väldigt bra i smaken, skulle jag allra helst haft som en avslutande efterrätt. Ölen är så god i sig att jag inte ville blanda den med chilin. De flesta i sällskapet tyckte dessutom att den var påtagligt alkoholstark och därför inte passade till chilin medan jag själv tyckte att alkoholhalten lyfte fram smakerna i chilin ytterligare.
Slutsatserna av kvällen provning blir därför att en IPA med en mer framhävd maltighet får en ännu brödigare ton i kombination med chilin och köttsmaken i chilin förstärks något av maltigheten. Inget nämnvärt händer med hettan och det krävs en väldigt stor kropp i en maltig IPA för att den inte ska försvinna helt av chilins hetta.
Den andra slutsatsen är att en humlestinn IPA med påtagligt hög beska kompletterar en chili väldigt bra där viss beska lägger sig och rundar av den mest stickiga hettan i strupen. Alltför hög beska ger dessutom en mer tydlig torrhet i munnen i kombination med chilin.
Flera har efterfrågat receptet på denna chili och det kommer publiceras i nästa inlägg.
"First Frontier IPA", "West Coast IPA", "Humidor Series Cedar Aged IPA" och "I Hardcore You" kommer att recenseras i detalj under helgen. Så det kommer mera…med andra ord.
ps. på lördag ska jag tillaga en chili hemma tror jag….och ta en IPA till. ds
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar