Tidens Tempo - 80 Shilling |
Lucas, som är hemmahörande i Linköping, går just nu yh-utbildningen Bryggeriteknik i Ludvika och har sedan tidigare även praktiserat på Sigtuna brygghus. Han har som ambition att börja jobba på något hantverksbryggeri när studierna är avklarade.
Lucas har, som en del andra inom bryggarbranschen, inspirerats av musik när han namngett sina öl och som på något vis sätter sin prägel på vad han vill uttrycka med sina öl. De öl vi fick stifta bekantskap med i lördags var följande:
Against the Grain, Pale Ale, 5 % ABV
En pale ale med humlesorten Sorachi Ace.
En påtagligt syrlig doft med direkta associationer till äppelmust och maltig karamell.
Äpplen är också med i smaken i form av utpräglade toner av äppeljuice.
Avslutningen är torr med markerad beska.
Don't Eat the Yellow Snow, Golden Ale, 5 % ABV
Münchener-malt och humlesorterna hallertau och magnum.
Svaga toner av päronestrar i doften ger den en svagt fruktig ton där maltbasen ändå är den mest påtagliga. Smaken är främst brödig med tydliga toner av knäckemacka och lite karamell.
En ESB. |
En ganska mörk och välrostad ESB med humlesorterna Bramling Cross, Centennial och Chinook med en enorm skumkrona.
I doften hittar vi väldigt tydliga inslag av kola (ej smörkola). Påtaglig blommighet från de amerikanska humlesorterna.
Smaken är inte speciellt blommig utan byggs mest upp av den rostade karaktären.
Mycket torr efterbeska som ger toner av "sandsmak".
Tidens Tempo, 80 Shilling Skotsk Ale
Välmältad med både pilsnermalt, Cara Aroma och Münchener.
I doften känns en viss rökighet och en söt ton med dragning åt russin.
Smaken har överlag en maltig ton och en rökighet i bakgrunden. Svaga inslag av vanilj och spår av toffe och fudge.
Eftersmaken är brödig och har en lång beska.
Comfortably Numb, IPA, 7,0 % ABV, 90 IBU
Bryggd på humlesorterna Chinook och Centennial.
Doften av tallbarr är utpräglad och ger också tydliga inslag av röd grapefrukt.
Smaken ligger bra i linje med dofterna och innehåller grapefrukt och svaga toner av bittermandel.
Avslutningen har en rejäl beska som dröjer kvar väldigt länge.
Lucas Monryd |
Inför varje öl spelades den musik som influerat Lucas och han berättade med inlevelse om framställningen och vad han ville uppnå för karaktär med respektive ölsort. Ibland inflikade Anders Olsson (en av grundarna till Eskilstuna Ölkultur) om framtida satsningar och några kommande nyheter på öl-fronten.
En antydan gjordes att man kommer försöka behålla Lucas som anställd på bryggeriet och efter denna provning av genomgående intressanta och bra öl hoppas jag det kan bli så. Det skulle dessutom vara bra med lite ungt blod bland bryggarna på Eskilstuna Ölkultur. Hur som helst är jag övertygad om att vi kommer höras talas om denna lovande bryggare i framtiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar