På begäran - Glöggreceptet

Förra helgen var det hög tid att sätta årets glögg, lite sent, men det hinner bli klart lagom till lucia i all fall.
På första advent, nu på söndag, öppnar vi nog en av förra årets flaskor i stället.
Jag har fått några förfrågningar om jag inte kan dela med mig av receptet och det är ju inga hemligheter så här kommer det: • 5 liter svagdricka
 • 2,5 kg strösocker
 • 500 g russin
 • 1 paket jäst (för söta degar)
 • 2-3 potatisar (skalade och skurna i bitar)
 • 3 bitar färsk ingefära (skalad och skuren i ca 2 cm kuber)
 • 2 påsar kryddnejlika
 • 1 påse hel kardemumma

Blanda alla ingredienser i en jäshink med lock.
Rör 1 gång per dag i 3 veckor.
Innan du tappar upp glöggen på flaskor är det bra att låta den vila 1-2 dagar så att bottensatsen inte följer med när du tappar upp.
Efter att jag skrev om denna glögg i en artikel för ett år sedan fick jag en hel del kommentarer om att alkoholhalten omöjligen kunde bli 22 % med dessa ingredienser så mätte jag alkoholhalten med en alkoholmätare för vin, och den visade då på strax över 22,3 %. Jag mätte flera gånger för att vara på den säkra sidan. En del kommenterade också att potatisen förmodligen var onödig och inte fyllde någon funktion, men eftersom receptet sägs var ganska gammalt så tyckte jag det var roligast att följa det. 
Jag tycker dessutom att detta recept är extra kul då det är baserat på svagdricka som i mångt och mycket påminner om ett helt ohumlat öl, fast med mycket sötma förstås.
Funderar på att spetsa det hela med något extra smakrik öl men med risk för att jag förstör det hela. Kanske vore det bättre med konjak eller liknande.
Glöggen blir mycket smakrik och kryddig….och väldigt söt. Så det kan vara idé att minska på sockret om du vill ha den lite mindre söt….du får prova dig fram genom åren annars!


Lyckat till!

1 kommentar:

 1. Denna glögg är lätt att lyckas med för alla. Styrkan stämmer. Det bör iallafall inte understiga 22%. Det blir väldigt lyckat att spetsa med cognac.

  SvaraRadera