Den överlägset vanligaste frågan man får under en ölprovning är "Vilken mat passar bäst till den här ölen?" och därför tänkte jag börja skriva några artiklar om hur man bäst parar öl med mat.
I grund och botten är det egentligen sunt förnuft som bäst leder dig till en bra kombination men det finns ju också några gamla vanor som gemene man måste slipa bort som att den bästa ölen till thai-mat skulle vara en thailändsk öl, dvs en ljus, relativt blaskig öl.
Som inledning i denna artikelserie tänkte jag vara så konkret som möjligt och ge några bra exempel på kombinationer att prova. Sen fortsätter vi sedan med att gå igenom några enkla regler som ni kan använda för att hitta era egna bästa kombinationer.
Blåmusselsoppa med chili-hetta
- Witbier (Sigtuna SommarWit eller Oppigårds Inwit)
Tomatsoppa med basilika
- Saison (Eskilstuna Ölkultur Skogsängen Saison)
Thailändsk mango-kyckling (Kyckling med rödcurry-pasta, mangosås och färsk mango)
- Amerikansk IPA eller Pale Ale (Sierrra Nevada Torpedo Extra IPA eller Brewdog Punk IPA
- Porter (Fuller's London Porter både till och i maten))
Pepparkaka med mögelost (grön eller vit)
- Julöl (Sigtuna Merry Christmas, Midvinternattens Mörker eller Dugges Rudolf Ren Ale)
Hård Fårost med Fikon-konfit
- Stout eller Porter (Great Divides Yeti eller Mohawk Stitch)
Sen finns det naturligtvis en del klassiker att prova som Wienerschnitzel med en tjeckisk pils, ostron och en klassisk Stout eller en Fransk Chokladtårta med en Chocolate Stout.
Vad har ni själva för favoriter? Fortsättning följer, trevlig spis.
Jag gillar tortillas med en färsk fruktsalsa på ananas mm kombinerat med en Sigtuna South Pacific Pale Ale.
SvaraRadera@AdamB: Det låter som en alldeles förträfflig kombination. Fruktig Pale Ale med fruktsalsa. Vad har du för frukt? Har du i chili också?
SvaraRadera