God öl till god mat!


Den överlägset vanligaste frågan man får under en ölprovning är "Vilken mat passar bäst till den här ölen?" och därför tänkte jag börja skriva några artiklar om hur man bäst parar öl med mat.
I grund och botten är det egentligen sunt förnuft som bäst leder dig till en bra kombination men det finns ju också några gamla vanor som gemene man måste slipa bort som att den bästa ölen till thai-mat skulle vara en thailändsk öl, dvs en ljus, relativt blaskig öl.
Som inledning i denna artikelserie tänkte jag vara så konkret som möjligt och ge några bra exempel på kombinationer att prova. Sen fortsätter vi sedan med att gå igenom några enkla regler som ni kan använda för att hitta era egna bästa kombinationer.

Blåmusselsoppa med chili-hetta

Tomatsoppa med basilika
  • Saison (Eskilstuna Ölkultur Skogsängen Saison)

Thailändsk mango-kyckling (Kyckling med rödcurry-pasta, mangosås och färsk mango)

Höstgryta på nötkött och Porter
Pepparkaka med mögelost (grön eller vit)
Hård Fårost med Fikon-konfit
Sen finns det naturligtvis en del klassiker att prova som Wienerschnitzel med en tjeckisk pils, ostron och en klassisk Stout eller en Fransk Chokladtårta med en Chocolate Stout.
Vad har ni själva för favoriter? Fortsättning följer, trevlig spis.


2 kommentarer:

  1. Jag gillar tortillas med en färsk fruktsalsa på ananas mm kombinerat med en Sigtuna South Pacific Pale Ale.

    SvaraRadera
  2. @AdamB: Det låter som en alldeles förträfflig kombination. Fruktig Pale Ale med fruktsalsa. Vad har du för frukt? Har du i chili också?

    SvaraRadera