Allt (öl-relaterat och lite annat) om Dublin

Dublin är så mycket mer än Guinness, Irish Stew och Trinity College. Efter det senaste besöket kan jag bara konstatera att "craft beer" kulturen verkligen frodas, även på Irland.
För att få en bra bild av Dublin får man tänka sig ett London i miniformat, något skitigare och något regnigare kanske. Dublin är en otroligt kulturell och musikalisk stad som fött upp många stora personligheter. Jag tänker på författare som  William Butler YeatsGeorge Bernard Shaw och Samuel Beckett som alla har fått Nobels litteraturpris - men även andra författare som Oscar WildeJonathan Swift, Bram Stoker och James Joyces. Sett ur ett musikaliskt perspektiv kan man också räkna upp en hel del personligheter som Thin Lizzy, U2 och Shinead O'Connor
Nog pratat om denna typ av kultur. Det var ju främst öl och mat det skulle handla om.
Det hade som sagt var hänt en hel del på pub- och ölfronten sedan vi var där för 5 år sedan.
Bull and Castle
För den som nöjer sig med det vanliga utbudet av irländsk öl och internationell lager så finns det ca 1000 pubar att välja bland och här hittar ni en liten del av dessa. På dessa pubar hittar ni garanterat Guinness, Smithwick och Carlsberg. För den som är ute efter något mer än så kan jag verkligen rekommendera följande pubar:


Bull and Castle (Gastro pub) (på kartan)
En pub som har öl på fat från de allra bästa hantverksbryggerierna på Irland, däribland öl från Metalman Brewing, Trouble Brewing, Carlow Brewing (O'Haras), Galway Hooker, Eight Degrees Brewing och Dungarvan Brewing Company

Metalman
Mycket trevlig personal och god mat. Den stora "ölhallen" är en trappa upp. Du kan också köpa flera av deras öl med dig hem. Håll utkik efter annonsering om "off license" Senast hade de erbjudandet "Bring a Hocker home" som naturligtvis syftade på Galway Hooker....


The Porterhouse (som har två pubar i centrala Dublin):
Här hittar du främst deras egen öl som har vunnit priser sedan starten 1997. De har idag över 10 olika öl på fat för jämnan där de mest prisbelönta är "Plain Porter" och Wrasslers Stout (som faktiskt vann pris på SBWF 1999). De har även humlebomber som Hop Head och Brainblasta.


Utöver detta så har de ett mycket bra internationellt utbud av flasköl. Fråga gärna efter deras "10 years Celebration Stout" på flaska. Här kan du även köpa i princip alla deras egna öl på flaska och ta med hem.
   - The Porterhouse, Temple Bar (på kartan)
   - The Porterhouse, Central (på kartan)


O'Neill's
M.J O'Neill's (på kartan)
En oansenlig pub utifrån sett men med ett mycket imponerande utbud av mat och en hel del bra öl på kran, däribland O'Hara's, Galway Hooker, Fransiscan Well Brewery och en del annat. De har flera olika bardiskar för olika typer av mat. Rustik Irländsk mat!En anrik och mycket elegant pub. En av de "vackrare" pubar jag besökt. Inget märkvärdigt utbud av öl men lokalen är en upplevelse. "One of a kind"....

Dublins och även Irlands äldsta pub, med anor från 1198. Inget speciellt utbud av öl men en riktig upplevelse där historiens vingslag sitter kvar i väggarna.Messrs Maguire (på kartan)
Ännu en bryggeripub som gör sin egen öl. Utbudet som vi hann prova var av typisk brittiskt snitt vad gäller deras pale ale, stout och porter. Inga humlebomber här inte. Ganska traditionellt utbud.


L Mulligan Grocery (på kartan)
Ytterligare en pub med ett rikt utbud av Irländsk hantverksöl, både på fat och flaska. Här är ett aktuellt utdrag av deras öl:
Irish Craft Beer on Draught   
Trouble Or                        4.50 
Trouble Dark Arts            4.50  
Galway Hooker                4.50   
O'Hara's Red                    4.50   
O'Hara's Stout                  4.50
P'house Oyster Stout      4.50   
Friar Weiss                       5.00   
Belfast Blonde                 4.50   
Mollys Chocolate Stout  4.50
Metalman                         4.80
Guest Cask                      5.00

Irish Craft Beer in bottles
Clanconnel Weavers' Gold  5.50
Clanconnel McGrath's Red  5.50
Dungarvan Helwick Gold     5.70
Dungarvan Copper Coast    5.70
Dungarvan Blackrock Stout 5.70
Clotworthy Dobbin                5.60
Whitewater Belfast Ale         5.60
O’'Hara’'s IPA                        5.50
O'Hara's Leann Follain        6.00
Porterhouse Hersbrucker    4.50
Porterhouse Oyster Stout    4.50
Headless Dog                       5.50För ytterligare tips om pubar eller om Irländsk hantverksöl i största allmänhet, rekommenderar jag er att kolla in "Beior - Supporting Craft beer in Irland"


När så hungern gör sig påmind och ni har ledsnat på pub-mat så kan jag verkligen rekommendera ett besök på någon av dessa restauranger. Dock inte för att dricka Irländsk hantverksöl utan för att njuta av god mat, trevlig personal och en trivsam atmosfär.

 • Market Bar (tapas restaurang inrymd i en gammal marknadslokal. Gemytligt och modernt med god mat.
 • Steps of Rome (karta) (liten oansenlig men mysig, familjedriven, italiensk restaurang med otroligt god pizza och pasta. Många goda viner dessutom)
 • Taste of India (Indian Curry Club) (karta). Ser inte mycket ut för världen men har otroligt god indisk mat. 
Avslutningsvis tipsar jag om det överlägset bästa stället att handla öl "off license", dvs. öl på flaska att ta med hem. Du kan hitta Guinness och Smithwick i de flesta Spar- eller Tescobutiker men vill du ta med dig hantverksöl från Irland, Storbritannien eller USA så finns det bara en butik att besöka:
 • Drinkstore (på karta). Här hittar du de flesta Irländska hantverksölen som går att uppbringa på flaska. De har även en mycket stort internationellt utbud, som visserligen varierar över tid. Så kolla för säkerhets skull på nätet först och fråga också personalen om det finns andra öl än de som står framme.
För er som har bokat en resa till Dublin eller för er som nu planerar att åka dit hoppas jag denna lilla enkla guide kan vara till hjälp främst i jakten på bra öl men även tips om lite olika typer av restauranger.


Mitt absolut sista tips rör varken öl eller mat utan om ett utflyktsmål väl värt besväret. Bege er till tågstationen Connolly Station och ta en Dart, som det lokala pendeltåget heter. Stationen ni ska åka till heter Howth. Howth är en fiskeby med ett antal restauranger, pubar och framför allt små saluhallar. Åker ni en söndag så brukar det dessutom vara marknad på ett par ställen. Förutom att ni mer eller mindre garanterat kommer att få se livs levande sälar simma runt det stora antalet fiskebåtar så får ni lite av en "Midsomer" känsla. Howth är som en liten udde med vandringsleder och orkar man promenera 20-30 minuter upp för de grönklädda kullarna så kan man en klar dag få en otroligt vacker vy mot Dublin.

Sláinte (uttalas slåntsche, och betyder Skål)

7 kommentarer:

 1. Som gammal Irlands-bryggare (DWAN / Messrs Maguire) så tycker jag att det är väldigt kul med trenden på den gröna ön. Ett skäl till detta är naturligtvis att den irländska regeringen för ett antal år sedan införde den progressiva beskattning som EU rekommenderar sina medlemmar att inöra. Maximalt 50% i skattereduktion för små bryggerier under 20 miljoner liter är utrymmet.

  Irland följde efter Storbritannien - vi märkte att exporten blev sämre - vår irländska öl blev dyrare än den brittiska.

  Denna rekommendation skulle betyda mycket för oss oberoende svenska hantverksbryggerier. 1,66 SEK/%-enhet och liter (som ska höjas enligt dagens regering) så skulle vi gå från en skattebörda (total) på omkring 50% av omsättning till lite mindre och öka våra chanser till en sund ekonomisk utveckling inom våra företag.

  Howth var en personlig favorit då jag bodde i Dublin - underbar fiskeby. Du såg inte till Ocean på Messrs Maguire? Kan ha sålt slut....

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 2. Flott rapport fra Dublin!
  Jeg har nå bestilt Dublin-tur i slutten av november. Da skal jeg ihvertfall få besøkt Bull and Castle (takk for tips!).
  Porterhouse og Messrs Maguire besøkte jeg ved forrige tur i påsken i år. L Mulligan hørtes også spennende ut. Den må jeg også få med meg. Den ligger vel rett i nærheten av Drinkstore?
  Jeg kom til Drinkstore før de åpnet så jeg satt meg på nærmeste pub. Der hadde de kun Guinness og Smithwicks ...

  Vi var også i Howth ved siste Dublin-besøk. En nydelig liten fiskelandsby!

  SvaraRadera
 3. Great article Pelle. Impeccably researched and bursting with useful tips! Thanks for all the effort it must have taken to research/write it :)

  SvaraRadera
 4. @Bingebo: Håller helt med i resonemanget kring skattesatserna. Ingen Ocean syntes till på Messrs Maguire, men då hade vi siktet inställt på irländsk öl bara;-)
  @Tom (Kempetorsken): Mulligan ligger på gångavstånd från Drinkstore!! Howth var riktigt trevligt….men vi hade tyvärr lite för mycket regn och blåst!!
  @Darren: Thanks for the compliments…It was a 4 days visit and it took me 3 days to complete the article ;-)

  Hoppas att alla har glädje av den!!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipsen. Besökte ön förra veckan och hade användning av flera av dina tips. Av en tillfällighet sprang jag på en nyöppnad pub med namnet The Black Cheap på The Capell Street. De serverade sina egna öl (Galway Bay Brewery) samt ett antal gästkranar som ex Sierra Nevada pale ale, Brewdogs Punk IPA och 5 A.M Saint och mycket mer. Gott om flaskor i kylarna. Rekomenderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Jonas: Surfa in på alltomol.nu istället!! Denna sida är död sedan 2,5 månad tillbaka efter att den flyttats!!

   Radera
  2. @Jonas: Surfa in på alltomol.nu istället!! Denna sida är död sedan 2,5 månad tillbaka efter att den flyttats!!

   Radera