Att lagra öl - Ölets egenskaper


Efter den första artikel i serien ”Att lagra öl”, där vi gick igenom några grundregler för lagring, så ska vi idag gå vidare med att titta på vilka egenskaper i öl som avgör om den lämpar sig för lagring.
Det som mest avgör hur bra ett öl klarar av att lagras är följande:
  • Alkoholhalt
  • Färgen (ju mörkare desto bättre)
  • Innehåll av levande jäst eller inte (bottle conditioned)
  • Under vilka förutsättningar den lagrats (temperatur, ljus osv.)

Man bör vara medveten om att vissa öl dessutom redan från start blir bättre med en kortare tids lagring. Vissa hävdar t.ex. att Sierra Nevada Celebration blir mycket bättre och mindre spretig om den lagras i 2 år och att deras Torpedo skulle bli lite rundare efter 6 månaders lagring.
Alkoholstarka öl över 10 % ABV, och speciellt de mörka varianterna, kan behöva lagras i upp till 5 år innan de är riktigt drickbara, då de som ”unga” kan ha en överdrivet kraftig karaktär med inslag av umami som gradvis försvinner vid lagring.
Många öl når sin höjdpunkt efter 2 år och blir sedan gradvis allt sämre och många öl klarar av längre lagring än så men där smakbilden kan ändra skepnad ganska markant. Generellt kan man säga att ett öl påbörjar sin förändring redan dagen då den tappas ur sin lagertank och efter 3 månaders lagring kan man känna viss förändring. Efter 6 månaders lagring är förändringarna påtagliga.

Ett annat fenomen man bör känna till är att ölets kondition kan komma och gå i vågor. Ett öl kan vara väldigt gott efter 2 års lagring och sedan försämrats efter ytterligare 6 månader för att sedan vara gott igen efter ytterligare 6 månader. Med detta sagt kan det vara bra att ha flera öl av samma sort så att man kan prova den igen efter ett halvår om den föregående inte var bra.
Själv har jag lagrat Nils Oscar Imperial Stout och Nils Oscar Barley Wine i över 10 år och Imperial Stouten från 2000 var t.ex. ännu bättre än den från 2002 med en enormt komplex smakbild.

Förutom att vissa öl som lagrats upplevs som mer mogna eller mindre färska, beroende på ölstil, så kan följande förändringar ske i ett öl när den lagras (förutsatt att den är ofiltrerad och opastöriserad, s.k. ”bottle conditioned”):
  • Alkoholhalten kan höjas. En öl som håller 10,5 % ABV kan öka till 11,5 % ABV.
  • Färgen kan bli flera nyanser mörkare och djupare i ljusare öl
  • Utvecklingen av fruktiga smaker, som kan sträcka sig från körsbär till plommon.
  • Vinösa karaktärer kan utvecklas, ibland med dragning åt portvin eller sherry.

Om man nu är intresserad av att lagra öl så bör man tänka på följande innan man ställer in flaskorna i sin "ölkällare":
  • Om ett öl ör svagare än 5 % ABV bör du utgå från att det inte kan lagras mer än några månader. Då bör den dessutom vara av det mörkare slaget samt ofiltrerad och opastöriserad.
  • För öl som håller 5,0 - 7,5 % ABV kan du förmodligen lagra i upp till 2 år och efter det kommer det absolut att försämras, om inte förr.
  • Öl som håller 7,5 – 10 % ABV har inte bara goda förutsättningar för att lagras mellan 5-10 år, den är dessutom förmodligen godare om du sparar den några månader jämfört med om du dricker den som färsk.
  • Har du öl som är starkare än 10 % ABV kan du lugnt räkna med att den kommer att vara extremt välsmakande t.o.m. efter 10 års lagring. Öl med denna alkoholstyrka kan behöva lagras i upp till ett år innan den är drickbar och ibland kan det behövas 2 års lagring om man vill att den ska nå sin potential.


En öl som ofta nämns när man pratar om riktigt gamla årgångar och som fortfarande är mycket bra är ”Bass No 1, Ratcliff Ale”, som bryggdes och buteljerades 1869. Denna öl hittades i gömmorna vid Bass’s Burton upon Trent bryggeri 2006. Trots att ölet var näst 140 år gammalt så var det inte bara fullt drickbart utan också välsmakande med en stark dragning åt sherry och andra komplexa smaker. En annan öl som också innehåller Bass No 1 är King’s Ale som bryggdes 1902, en öl som än idag också visar väldigt goda kvalitéer.

Personligen har jag just fått nya tillskott till min egen källare i form av en ”John Smith’s Coronation Ale” från 1953, en Samuel Smith’s Imperial Stout från 1985, en Bass Brewery Museum Imperial Stout från 1995 (kanske det enda kvarvarande exemplaret) samt en Fullers Vintage Ale från 1997.
Alla lär ska vara i högst drickbart skick.
Frågan är bara - När öppnar man en flaska från 1953?

I nästa artikel i denna serie ska vi titta på vad man kan förvänta sig för förändringar i olika ölstilar och också några exempel på öl som lämpar sig extra bra att lagra.

8 kommentarer:

  1. Intressant och bra läsning. Kommer lagra för första gången, himla kul, ser fram emot spännade smaker om ett antal år.

    Ang. 53:an :) jag hade nog haft mycket svårt att öppna den, men samtidigt vill man ju avnjuta innehållet.

    Har du något tips på vart man får tag på "gammal" öl?

    Ser med spänning fram emot nästa artikel.

    Hälsningar

    John

    SvaraRadera
  2. @John: Googla på collectible beer eller breweriana. Det finns en del som säljer på eBay också har jag sett.
    Vi kanske får anordna en årgångsprovning till hösten;-)
    I nästa artikel får du tips på en del bra öl att lagra. Ett förhandstips ärr att spara på Imperial Stout eller Barley Wines på minst 9 % ABV eller högre.

    SvaraRadera
  3. Lagring är ett intressant ämne med många åsikter och få riktiga sanningar. Jag tycker nog att du generaliserar lite väl mycket och ännu värre är ju att du överhuvudtaget inte nämner lambic. Fy skäms Pelle ;)

    SvaraRadera
  4. Ännu värre enligt mig att du ens nämner IPA och annan humledominerad öl ihop med ordet lagring. ;) VI MÅSTE FÅ ETT SLUT PÅ DETTA MED ATT MAN KAN LAGRA IPA. Har man inte tillräckligt mycket hår på bröstet för att dricka färsk amerikanskt IPA mm så finns det ju grymma brittiska motsvarigheter och inte pensionerade amerikanare.

    Vill inte på något sätt var en glädjedödare nu men de som hävdar att Ratcliff Ale och King’s Ale skulle vara välsmakande skarvar nog en aning. Visst otroligt mäktig upplevelse men att dricka mer än 5cl har jag svårt att se. Stor komplex doft men syrligheten tar över efter några sippar på ett alldeles för dominerande och negativt sätt. Det jag egentligen vill hävda är att visst kan man lagra öl men kommer man över ett öl som lagrats mer än 15-20 år bör man nog inte ha så väldigt stora förväntningar på smaken dock är den säkert väldigt komplex med massa vinösa sherry-toner med stor WOW-faktor.

    Sedan håller jag nog med Johan att spontanjäst öl nog lämpar sig bäst för lagring trots att inte passar in på kriterierna ovan – ljust och ca 5% ABV.

    Finns inga sanningar i detta förutom en – man lagrar inte öl av typen IPA. Och jag bryr mig inte om hur stilen en gång i tiden kom till och sådana oviktiga saker. Finns det någon där ute som kan nämna någon humledriven öl typ IPA/DIPA som blir BÄTTRE med lagring skulle jag vara tacksam om ni kunde dela med er här.

    SvaraRadera
  5. @Johan: Tack för dina synpunkter. Du får gärna utveckla det lite, på vilket sätt tycker du att jag har generaliserat för mycket?
    Angående lambic så har jag inte skrivit om öltyper ännu, det kommer i nästa artikel.
    En sanning som jag läst flera gånger är att på frågan "hur man ska lagra öl" så blir svaret "Gör det inte"…då kan vi snacka om generaliseringar Johan ;-)

    SvaraRadera
  6. @Weine: Tack för påpekandet. Självklart borde jag skrivit vad man INTE ska lagra, jag får ta upp det i nästa artikel som också går in på olika öltyper och hur bra/dåligt de klarar av att lagras.

    SvaraRadera
  7. Jag tänkte framförallt på delen om hur öl med olika alkoholhalt lagras (jag anser att det rör sig om olika stilar som är lagringsbara snarare än alkoholhalter) samt att det ju faktiskt är en smaksak om man gillar effekterna av lagring eller inte.

    En Arboga 10,2 lär ju inte vara extremt välsmakande efter 10 års lagring (fast någon kanske borde prova). Personligen tyckte jag inte att en Rochefort 10 (11,3 %) var särskilt imponerande vid sju års ålder.

    SvaraRadera
  8. Riktigt kul att läsa just nu lagrar jag American chocolate stout 10,5%. Den har lagrats i 9 månader och den har blivit mycket godare. Jag hade ingen aning om att ölens ABV halt ökade när man lagrade, tycker 10,5 räcker.

    SvaraRadera