Svart Dynamit-IPA?

Det är lördag, mitten av september och mörkret närmar sig. Man funderar över en lämplig öl. En svart kanske? Porter eller Stout? Man inspekterar förrådet och hittar en öl inköpt tidigare i sommras. Amager Black Nitro, en mörk, amerikansk IPA. Känns som ett alldeles förträffligt val.
Upphälld i glaset ser den väldigt svart ut men mot skenet av en lampa kan man skönja en rubinaktig lyster. Skummet har färgen av en nougat-mousse. Sniffar nyfiket och hittar klassisk IPA-doft i form av citrus-toner med ett svagt inslag av bittermandel. Långt bak i doften kan jag känna associationer av lite prickig korv….och i framkant kan skönjas lite torkad frukt.
Smaken är även den väldigt typisk IPA, dvs många citrus-toner men med rostade inslag. Viss kärvhet kan kännas från den rostade malten. Lite bittert och vad jag förnimmer som sand! Väldigt tydlig och kvarhängande beska, men inte torr. Visst alkoholinslag i eftersmaken.
Tog fram ostarna från i fredags. Tillsammans med en pecorino, hyfsat. Tillsammans med en Manchego funkar det bättre. Öl- och ostkombinerandet fortsätter…
En väldigt intressant tolkning av en amerikansk IPA, tycker jag, och tydligen populärt i USA. 
Betyg 7 av 10

3 kommentarer:

  1. Är det där ett skämt Kraxpelax? :)

    SvaraRadera
  2. LOL! Med kommentaren: "Carlsberg Sort Guld. Avmätt ren och måttligt besk lager med en mystiskt kådig ton på baktungans sidor och precis mitt på tungan och perfekt avvägd sötma. Magnifik personlighet. För finsmakare. Den bästa lagern. +++++", är det svårt att ta på allvar."

    SvaraRadera