Bärnsten - Vad är det för färg?

Ofta slänger vi oss "förstå-sig-påare" med en massa kryptiska associationer vad gäller smak och färg när vi provar öl. Sen finns det en del uttryck som är ganska lätta att förstå, men som används lite olika. Jag har ju tidigare försökt debattera kring referens-öl och nu vill jag slå ett slag för hur vi uttrycker oss när vi beskriver våra upplevelser.
Låt oss börja med färg och uttryck som bärnstensfärgad eller halmgul. Det finns fastslagna färgskalor som vi bör hålla oss till så att vi åtminstone menar samma sak med samma begrepp. Jag har illustrerat med en något förenklad bild som egentligen är baserad på den amerikanska standarden men färgskalan och uttrycken där under borde stämma ganska bra ändå.
Tar vi t.ex "bärnstensfärgad" så ser man att den gäller för färgskalan 8-17 och att "gyllengul" spänner över ljusare nyanser och att "kopparfärgad" spänner över mörkare nyanser. Dessa uttryck följer ganska bra de uttryck som Svenska Hembryggarföreningen använder sig av.

2 kommentarer:

  1. Bra tips. Fast jag håller inte helt med om "halmgul". För mig är det en ganska kall färg, som exemeplvis kan illustreras av Åbro Original Mellanöl (om nu den finns kvar). Skalan du visar har bara varma toner, i alla fall på min skärm.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har hittat rgb-värden som säkerligen lämpar sig olika bra för skärm, utskrift osv. Jag ville bara visa på att halmgul är ljusare än bärnsten och ungefär inom vilka spektra de rör sig.

    SvaraRadera