Höstgryta och Stout med dragning åt vilt

Som jag antydde i den förra artikeln så ägnades gårdagen år "långsam matlagning", som det brukar handla om när man ska tillaga en köttgryta.
Morgonen ägnades åt att komponera receptet där jag sneglade på recept som hade dragning åt viltsmaker. Tanken var att få till lite nya smaker där nötkött, enbär, rosmarin och Imperial Stout skulle stå som basingredienser. Efter lite drygt en timme såg receptet ut så här (för ca 8 personer).
2 kg nötkött (grytbitar eller fransyska)
1 pkt rökt sidfläsk (eller Butchers Choice Bacon)
2 st gula lökar
2 vitlökar
3 dl Stout (eller Porter. Smakrik, kraftig av typen Imperial är att föredra)
5 dl vatten
4 msk köttbuljong/kalvfond
5 dl rensade trattkantareller
4 msk svartvinbärsgele
4 msk rårörda lingon
4 st morötter
3 st palsternackor
1 st paprika (röd eller orange)
4 st krossade enbär
3 kvistar färsk rosmarin
salt
svartpeppar
2-3 tsk paprikapulver


Redning:
2 msk majzena
2 dl mjölk


1 dl matlagningsgrädde


Garnering
Grovhackad bladpersilja



  1. Skala och dela lök och vitlök i grova bitar som sen bryns i smör. Får ej ta för mycket färg. Häll över i en gryta.
  2. Bryn köttet i lagom stora bitar i lite smör. Salta och peppra och flytta över till grytan vartefter.
  3. "Skölj ur" stekpannan med en skvätt öl för att få alla goda smaker och häll över i grytan.
  4. Tillsätt öl, vatten och buljong.
  5. Tillsätt sidfläsk, vinbärsgelé, lingon, enbär, rosmarin, paprikapulver och trattkantareller.
  6. Låt småkoka i ca 2 timmar
  7. Skala och dela morötter och palsternackor i lagom stora bitar. Lägg i dessa i grytan.
  8. Låt småkoka i ytterligare 1-1,5 timme.
  9. När det återstår 10 minuter av koket tillsätts paprikan i ganska stor delar.
  10. Gör redning och tillsätt i grytan. Avsluta med en skvätt matlagningsgrädde.
Smaka av med ytterligare salt och peppar under tiden. Tycker ni att beskan tar överhand så tillsätt ytterligare vinbärsgelé.

Servera med kokt potatis, vinbärsgele, saltgurka och garnera med bladpersiljan.

Tlll denna gryta ska ni givetvis dricka en Imperial Stout eller Porter, gärna kraftig, smakrik och lite torr. Själva avnjöt vi en sparad "Breakfast Stout" från Founders som smakade väldigt gott till denna mustiga gryta, en öl som balanserar maträtten väl. Tips på alternativ är "Fristadens Stolta Imperial Stout" från Eskilstuna Ölkultur, "Sotholmen Extra Stout" från Nynäshamns Ångbryggeri, "Flying Gonzo Imperial Porter" från Flying Dog eller en "Yeti Imperial Stout" från Great Divide.

Grytan får som sagt lite dragning åt viltsmak och jag förmodar att nötköttet skulle med fördel kunna bytas ut mot något vilt kött.

Smaklig måltid!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar