Rödbetor med chevré - En vinnande förrätt

Det är verkligen skönt med söndagar ibland. Som den igår. Att det var en vacker och solig höstdag gjorde allt ännu bättre. Gårdagen ägnades nämligen åt matlagning med "slow food" som förtecken. Nu tänker jag i första hand inte skriva om huvudrätten som tillagades igår utan om förrätten som jag tillagade då det blev en överraskande bar kombination med den öl som jag valde till. Det får bli som en förrätt i skriftlig form också då nästa artikel kommer att handla om huvudrätten - nykomponerad höstgryta.
Jag ville göra en förrätt som skulle gå i höstens tecken och med tanke på att rotfrukter känns väldigt passande för årstiden fick det bli rödbetor, närmare bestämt "Rödbetor med Chèvre, valnötter och honung".


Recept för 4 personer (som förrätt)
8 st små rödbetor
4 skivor Chèvre
Acaciahonung
1-1,5 dl valnötter
4 små kvistar färsk rosmarin 1. Grovhacka valnötterna
 2. Skölj och ansa rödbetorna
 3. Koka rödbetorna i ca 20-25 minuter. Testa att sätta i en gaffel i en rödbeta,  om den släpper är den klar.
 4. Skrapa försiktigt av skalen på rödbetorna under kallt, rinnande vatten.
 5. Dela varje beta i 2-4 delar, beroende på storlek.
 6. Placera de delade betorna i portioner i en ugnsfast form och smula över en skiva chèvre över varje portion. Placera de hackade valnötterna för sig i formen så att de rostas.
 7. Ställ in i ugnen på ca 250 grader.
 8. Gratinera till Osten ser krämig ut och nötterna börjat få färg. (3-5 minuter)
 9. Lägg upp portionerna på ett lämpligt fat, strö valnötter över och ringla ganska rikligt med honung på. Toppa med lite flingsalt och garnera med rosmarinkvisten.
Till denna förrätt är det inte bara lämpligt utan MYCKET välsmakande med en öl av typen Weissbier eller Wit. Jag hittade lämpligt nog en "Vårwit" (Tia Loca) från BeerHere som dessutom är en blandning av weissbier och wit. Jag tror att en weissbier är strået vassare med sina inslag av skumbanan och fräschör. Lite mindre örtiga inslag dessutom.

Det här var en så lyckad kombination att jag får lov att sätta upp den på min top-5-lista över lyckade öl- och markombinationer.

Smaklig Spis

5 kommentarer:

 1. Inte helt olik den som Carlsberg bjöd på till sin jubileeumsporter! ;)

  SvaraRadera
 2. Inte alls Fredrik! Men jag vill påstå att just denna kombination, med wiessbier, höjde den totala upplevelsen ytterligare. Jag hade först tänkt att prova den med en porter eller stout (precis som kombinationen som vi bjöds på av Carlsberg) men detta var faktiskt ett strå vassare;-) Prova själv, om du inte redan gjort det!! Chevre och weissbier är riktigt, riktigt bra tillsammans.

  SvaraRadera
 3. Ah, har inte provat med weissbier men det låter som en bra idé. En schysst fruktig pale ale borde ju också funka bra dock? Gillare verkligen pale ale till chevrè. Hursomhelst, gillar dina öl- och matinlägg, keep up the good work!

  SvaraRadera
 4. Det där är en gammal favorit, jag använder dock pinjenötter istället. Och lite ruccola vid sidan. Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes dracks till senast, smaskigt.

  SvaraRadera
 5. @Erik: Härligt att se att andra hittat kombinationen med Weissbier!! De flesta recept innehåller pinjenötter till detta, därför ville jag vara lite "vågad" och byta ut det till valnötter….sen ska jag villigt erkänna att jag är svag för just rostade valnötter. Prova det nästa gång!

  SvaraRadera