Med hösten kommer det mörkare...

Varje höst är det likadant. Löven på träden skiftar i färg, nattfrosten kommer smygande, svampplockning på helgerna och ölen blir mörkare. Fram åker grytor eller ost och fikonkonfit.
Oavsett om det är till mat, i mat eller helt solokvist, så smakar plötsligt en god Stout eller Porter så mycket bättre när hösten gör sitt intåg.


Två trevliga öl i kategorierna Stout och Porter är "Svart" från Slottskällans Bryggeri i Uppsala och "Rip Tide" från skotska BrewDog. Dessa bägge öl var föremål för avsmakning i fredags och här följer en kortfattad recension.
Svart är en torr porter med stout-karaktär. Den har en alkoholhalt på 5,5 % abv, I glaset är den verkligen svart med ett skum som liknar nougat i färgen.
Doften är lite fruktestrig med inslag av kakao. Smaken är torr med en välrostad maltkaraktär. Tydliga smaker av choklad och inslag av säd.
Munkänslan är väldigt torr. En chokladig porter med stoutens torrhet och lite mer humliga karaktär.
Betyg 7 av 10
När vi sedan går över till BrewDogs  "Riptide" så sköljer våg av smaker över oss. Här har vi en stout på 8,0 % abv vilket gör att det kanske vore passande att sätta ordet "imperial" före.
Även denna öl är kolsvart till färgen men skummet är här betydligt mer krämigt.
Doften har stora inslag av kaffe och övermogen kärnfrukt med stora rostade inslag. Här finner vi visst genomslag av alkohol. Inslag av bränt socker eller mörk brödsirap.
Smaken av söt lakrits är påtaglig. Stora inslag av choklad och mörk fudgekola kommer efter.
Efterbesksn är påtaglig och en eldig och lite värmande känsla gör sig påmind.
Denn öl Ger en angenäm känsla med både sötma och en torr avslutning. Angenäm!!
Betyg 8 av 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar