Trendspaning på Beer Geek Brunch


Bröderna Mikkel och Jeppe till vänster.
Vem är vem?
I fredags arrangerade Brill & Co något de kallade för en "Beer Geek Brunch" på Bishops Arms på Folkungagatan i Stockholm. Några av de mer namnkunniga bryggarna som besökte deras monter på Stockholm Beer and Whisky Festival var på plats och stämningen var avslappnad och gemytlig. Under de timmar jag var där och minglade intervjuade jag flera av bryggarna och efteråt fanns en del tydliga och intressanta mönster i deras svar.
Orsakerna till ett högt ölintresse och framtida utvecklingen av öl får en lite tydligare bild.
Bryggarna, tillika ägarna, jag pratade med var följande:
- Jeppe Jarnit-Bjergsø (Evil Twin, Danmark)
- Scott Williams (Williams Brothers Brewing, Scotland)
- Kees Bubberman (Emelisse, Holland)
- Christian Skovdal (BeerHere, Danmark)

Det blev nästan ett samlat svar när jag inledande frågar varför de tror att utländsk hantverksöl får sådana framgångar i Sverige. De tydligaste orsakerna enligt dessa herrar verkar vara att svenskar är mer intresserade av god kvalitet på både öl och mat och att ölkulturen i sig är bättre. Jeppe tror att de tydliga influenserna från USA i många danska hantverksöl ger framgångar i Sverige och att jante-lagen påverkar danskarnas val av öl. Att vi i Sverige, via våra importörer i princip kan välja "gräddan" av andra ländernas hantverksöl gör att vi i Sverige inte ser alla de mindre bra sorterna. Naturligtvis beroende på vilka importörer vi avser!

Beer Geek Brunch
Vi kommer sen enkelt in på spåret vad som skiljer Svensk hantverksöl från hantverksöl i deras egna länder och då får vi lite olika svar.  Christian och Jeppe är båda överens om att de danska hantverksbryggerierna experimenterar i större utsträckning än sina svenska kollegor men att ölstilarna i sig används lika flitigt. En annan stor skillnad är att det finns betydligt fler kontraktsbryggare i Danmark än i Sverige. Kees uppfattning är nästan den omvända för i Holland så brygger de ca 100 hantverksbryggerierna nästan uteslutande öl av belgiska stilar. Det experimenteras alltså inte så mycket överhuvudtaget, vilket gör att Emelisse själva är lite unika eftersom de tittar mycket på utvecklingen i USA, Danmark och Sverige.

I Holland har detta fenomen med hantverksbryggerier och USA-influerade ölstilar inte haft så stor genomslagskraft ännu medan det i Danmark t.om. börjar komma in i en stabiliserande fas. Men fortfarande är intresset för dessa "nya" danska bryggerier relativt svalt i Danmark som stort i jämförelse med Köpenhamn.
Antal marknadsandelar som hantverksbryggerierna har på sina respektive hemmamarknader följer i stort sett utvecklingen i USA. För några år sedan hade amerikansk "craft beer" ca 2 % av marknaden i volym räknat och idag har man passerat 5 %.
I Danmark verkar man följa utvecklingen i USA och Jeppe uppskattar det till att de snart har 5 % av marknaden. I Sverige har vi nog passerat 2 % liksom man gjort i Scotland, medan man i Holland förmodligen bara står för 1 %. 

Följer man utvecklingen av hantverksproducerad öl så undrar man ibland vad som driver den framåt och jag tog tillfället i akt att fråga dessa herrar vad de själva anser. Man kan nog summera svaren med några få påståenden som säger allt om vad som driver utvecklingen framåt:
  • Att det blir allt populärare
  • Att det får större spridning
  • Lusten till att experimentera
  • Att följa utvecklingen i USA
När vi sen kommer in på ämnet om framtiden och hur det kanske ser ut om några år så går uppfattningarna isär en aning. Kees tror att vi kommer gå tillbaka till rötterna och kanske börja ta fram tolkningar av de tyska ölstilarna. Där lyfter han själv gärna fram Bock och Kölsch som exempel på sådana . Kanske är Jeppe inne på samma linje när han menar att de extremt starka sorterna kommer att avta för att i stället ge vika för s.k "session beers", dvs alkoholsvagare öl som man kan avnjuta ett flertal flaskor av utan att bli odräglig. Han avslutar ändå med att hela scenen för hantverksöl kommer att växa enormt mycket till.
En äkta gentleman -
Scott Williams
Christian sticker ut lite med sin egen tolkning där han tror på att vi borde ta fram en ny "Nordisk ölstil" som förmodligen ska vara mörkare med en doft- och smakrik karaktär, en mörkare IPA med både brittisk och amerikansk humle kanske. Kees är också inne på det där med nya ölstilar och kanske kan vi snart få se en "White Stout", som inte alls kommer påminna om det som idag kallas för Milk Stout. En blandning av en Wit och en Stout kanske? 
Scott vill gärna framhålla deras egna traditioner en aning eftersom de började sin bryggarhistoria med att tillverka ölstilar med tusenåriga anor. De gör t.ex än idag öl med ljunghonung och granskott. De har i sanningens namn redan gått tillbaka till rötterna!

Avslutningsvis fick de berätta vilken öl de skulle dricka om det så var den sista ölen de drack och även här var det ganska blandade svar. Det som var gemensamt för alla var att de svarade utan tvekan. Jag förmodar att de fått frågan förr!
Scott svarade omgående "Some kind of Pale Ale - because it's crisp and refreshing". Christian frågade om man sick välja ett eget öl och gav sedan två alternative beroende på mitt svar. Hans första svar blev då "Limfjords Porter" och om det fick vara en egen öl valde han "Pint of a fat cat" (en Red Ale brygd på Nelson Sauvin, vilket förklarar varför "cat" är med i namnet). 
Jeppes svar kommer fortare än jag hinner avsluta frågan. "Orval…för den är så frisk och smakar olika för varje klunk, jag gillar syrligheten". Kees svar var kanske det som överraskade mest men som ger en fingervisning om hur bra svensk hantverksöl är. Jag hade stora svårigheter att förstå hans svar först och fick till slut be han bokstavera svaret -  "Kaggen Stormaktsporter, från Närke!! 
Innan vi rundade av kom vi in på ett ämne som i dagsläget, när ölen börjar hitta in i "finrummen" så att säga - Är det skillnad på en bra öl och en god öl? (dvs är det viktigt med ölstilar och stilriktighet). Christian svarar rakt av - "Jag ger blanka fan i stilar!" och Jeppes svar får avsluta denna intervju:
"If it tastes good, it IS good!!"

4 kommentarer:

  1. Tackar för denna utmärkta artikel!

    SvaraRadera
  2. Riktigt bra skrivet Pelle, bra att du var där och rapporterade. Riktigt skönt avslut också :)

    SvaraRadera
  3. Jag håller med Stefan och bark, mycket bra! Mer sånt! :)

    SvaraRadera
  4. Tack för responsen grabbar! Alltid roligt när en genomarbetad artikel tas emot positivt! Det sporrar!

    SvaraRadera