En mini-semester till Danmark

Nyligen var vi på en mini-semester till Danmark med stopp i Helsingör och Köpenhamn. Två väldigt olika städer på alla sätt och viss, men likväl erbjöd de bägge ett bra utbud av god öl.
Jag hade egentligen inga större förväntningar på Helsingör vad gäller inköp av öl, förmodar att jag siktat in mig på att i bästa fall hitta "halv-fin" öl för en billig penning. 
Döm om min förvåning när den första butiken (Skjold Burne Vinhandel, se karta) jag klev in på hade över 10 olika öl från det danska mikrobryggeriet Hornbeer. Några av dem hade jag ju provat, dessutom med gott resultat, så där köpte jag i princip alla de sorter jag inte provat. Förutom Hornbeer IPA, som jag recenserade häromdagen, blev det bl.a. deras Russian Imperial Stout och The Fundamental Blackhorn. I butiken bredvid denna blev det faktiskt inköp av några mindre betrodda öl men som säkerligen har sitt berättigande, där "Limfjords Porter" var en av dem. Snacka om begreppsförvirring förresten, på Limfjords etikett, där det dessutom står "Double Brown Stout".
Bägge dessa butiker sålde även trälådor med en lång rad öl med olika teman. Det kunde vara tjeckisk eller tysk öl eller "Around the world". Ett bra sätt att prova nya öl för den oinvigde.
Något som vi inte räknat med var att hela Helsingörs affärsliv stängde 18.30, och då menar jag i princip 95 % av det. Någon enstaka "vinbutik" eller "turist-butik" höll öppet lite längre. Kvällen ägnades åt en bit god mat och sedan övernattning på "Danhostel Helsingør". Ett mycket trevligt vandrarhem, inhyst i Greve Moltkes gamla sommarhem för övrigt, med havet precis utanför dörren där jag dessutom avnjöt en hastigt nedkyld Hornbeer IPA. När ni sen åker mot Köpenhamn så ska ni till varje pris hoppa över den snabbaste vägen, dvs motorvägen. Åk i stället längs med havet genom pärlbandet av små samhällen och doften av tång. Det finns i princip en väg i varje samhälle som heter "Strandvejen", så håll utkik efter dessa.
I Köpenhamn hade jag själv bokat in två oundvikliga ställen att besöka. Dels skulle jag göra mitt premiärbesök på Mikkeller Bar och dels skulle jag inhandla en del godsaker på Ølbutikken.
Vi bodde på Hotell Strand, alldeles i närheten av Nyhavn, så efter att vi snurrat runt bland alla enkelriktade gator i säkerligen en timme innan vi hittade en parkeringsplats, blev det smørrebröd och en kall "Tuborg Special" i Nyhavn. Okej, Tuborg är väl inte den bästa danska ölen man kan dricka, men som jag brukar säga "så har alla öl sitt berättigande" - och det hade även denna.
Framåt kvällen avlades besök på Mikkeller Bar (karta), som var inhyst i en betydligt mindre lokal än vad jag föreställt mig. Lokalen var ganska typiskt danskt inredd, avskalat men snyggt! Utbudet av öl var helt okej och det fanns endast öl på fat. Vi inledde med att prova några sorter som endast fanns att tillgå på Mikkeller Bar, nämligen Versterbro Wit och Mikkeller 1000 IBU Pils. Två öl som var mycket trevliga där Vesterbro Wit nog var den som överraskade mest med sin humlearom (1000 IBU Pils är MYCKET bättre än originalet 1000 IBU). 
Vi fortsatte sedan med att prova två lite mer "exotiska" öl från det hawaiianska bryggeriet Maui Brewing. Om jag inte minns fel så fanns det fyra olika öl från Maui Brewing på fat och vi valde Maui Coconut Porter och Maui La Perouse White. Bägge två var mycket kompetenta öl inom sin ölstil där deras wit nog var mer stilriktig än Mikkellers dito. Maui Coconut Porter var mycket god men jag hade förväntat mig lite mer inslag av kokos faktiskt, men den fanns där i bakgrunden och lurade. Besöket rundades av då barnens lemonad- och vattenprovningen var avklarad, även om jag själv gärna stannat flera timmar till. Resten av kvällen fick ägnas åt de övriga familjemedlemmarnas intressen och jag hade ju fortfarande morgondagen besök på Ølbutikken att se fram mot. 
När barnen skulle besöka Guinness World of Records passade vi på att slinka in på Bishops Arms, som ligger en stenkast därifrån (alldeles bredvid Strøget). Eftersom jag inte hann besöka Nørrebro Brygghus i Köpenhamn så passade det ju bra att prova några av deras öl. Valet föll på Ravnsborg Rød och Bombay Pale Ale. Tyvärr kunde vi konstatera redan efter några klunkar att de var ganska tråkiga och smakade ungefär likadant. Bombay Pale Ale var en typisk engelsk IPA och som sådan var den lite bättre än medioker kanske. Vi kunde i alla fall konstatera att Bishops Arms i Köpenhamn kändes precis som hemma, trevlig och gemytligt och man vet vad man får.
Nästa dag ägnades åt fika och shopping och fram mot eftermiddagen var det dags att rulla hemåt de dryga 60 milen, men först ställde jag in gps'en på Istegade 44 där Ølbutikken numera huserar.
Som vanligt var det svårt att hitta parkering så jag fick slänga mig ut vid första bästa stopp. Återigen slås jag av att mina förväntningar inte alls motsvarar verkligheten då även denna lokal var betydligt mindre än vad jag föreställt mig. Utbudet, i antal, motsvarar betydligt färre öl än vad våra större svenska importörer kan uppbringa. Det positiva var ändå att utbudet bestod, mer eller mindre, enbart av öl jag inte provat. Selekteringen av öl att ta med hem tog kanske 15 minuter och då slutade notan på lite drygt 1100 DDK och en kartong med 21 nya öl att prova. Den kompletta listan kommer i nästa artikel.
Summa summarum kan man nog påstå att det var en lyckad tripp och jag tror att även andras lystmäten än mitt eget ölintresse fick sin beskärda del.
Ölen vi provade på Mikkeller Bar kommer naturligtvis att beskrivas mer i detalj när recensionerna för dessa publiceras.


"Hvornaar smager en øl bedst?...... Hvergang

6 kommentarer:

  1. Inte så konstigt att Ölbutikken inte hade förväntat sortiment då de hade en större översvämning i Kph som förstörde större delen av deras öl-lager. Samma gäller för Mikkeller Bar och därav anledningen till att de inte hade några flaskor. De fick ju även hålla stängt i någon vecka för sanering. Lär väl ta ett tag att bygga upp lagret igen, tyvärr. Vi var där veckan efter att de åter öppnade och utbudet var inte som det brukar. Annars brukar de inte ha problem att matcha våra svenska importörer Det är ju tom så att de förser Brill mm med öl om jag inte har fel. Fast då via Drikkeriget du vet den danska importören som Jeppe är involverad i.

    SvaraRadera
  2. Att de hade översvämning minns jag att jag läste. Drog dock inte slutsatsen att det förstörde ölen. Innehållet i flaskorna måste ju varit intakt;-)
    Förser de Brill med andra öl än Mikkeller, Evil Twin och To Øl menar du? eller var det dessa du avsåg?
    Tack för klargörandet i.a.f, Weine.

    SvaraRadera
  3. Jag var på Amager bryghus i våras och i deras lokaler ligger även Jeppes lager. Förstod då att mycket av den bra ölen från världens alla hörn passerar detta lager innan det når svenska importörer. Och ändå tyckte killarna på Amager att USA-ölen redan kändes lite gammal när den kom till dem. Lägg sedan till leverans till svenska importörer och sedan vidare till SB. Inte roligt. Men det var en fröjd att få titta runt på lagerhyllorna. Man får kanske åka till ölbutikken och handla oftare.

    SvaraRadera
  4. Tror att de förser Brill med USA-öl.

    SvaraRadera
  5. Då ska man ta med i tänket att det mest exklusiva inte står i det lagret utan återfinns endast på Ölbutikken och Mikkeller Bar. Tänker på öl som Dark Lord mm. De hittar vi ju inte i Sverige eller övriga Danmark.

    SvaraRadera
  6. Det finns en ytterst välassorterad ölbutik i centrala Köpenhamn: Gammel Strand Öllager (adress Naboløs 6, 1206 Köpenhamn K).

    Butiken jobbar tilsammans med www.FlaskExpressen.com

    Dvs att man kan förbeställa alla "standardvarorna" (+vin och starksprit) hemifrån och hämta sin order i Gammel Strand Øllager. i själva butiken finns mer än 200 verkligen bra ölsorter som det inte går få tag på i Sverige.

    + en helt ny butik har precis öppnats: Getränkeland. Mest tysk öl, men till oerhört låga priser!

    // Lars.

    SvaraRadera