Sigtuna Brygghus |
Här kommer intervjun:
Bryggare:
Mattias Hammenlind
Bryggeri:
Sigtuna Brygghus
Hur länge har du jobbat med ölbryggning?
Professionellt ca 5 år, som hembryggare ca 15.
Hur länge har du arbetat i nuvarande bryggeri?
2 år
Mattias in action |
Vad är speciellt med ert bryggeri, vad skiljer er från andra?
Svår fråga… Kanske bredden? Allt från Altbier till Imperial Stout.
Vilka öl bryggeri ni återkommande och vilka är era special- och säsongsöl?
Vårt oktoberfestöl Black October är i nuläget det enda ständigt återkommande, sedan gör vi givetvis både jul- och påsköl varje år men det är olika produkter från år till år.
Hur kom det sig att du blev bryggare?
I Kil där jag är uppväxt (några mil utanför Karlstad) var inte ölutbudet det allra bäst om jag uttrycker mig milt. Så mitt ölbryggande startade egentligen inte för att jag var särskilt intresserad av själva ölbryggarprocessen i sig, utan för att jag skulle ha något gott öl att dricka överhuvudtaget. Men alltmedan tiden gick så blev jag mer och mer intresserad av hur man kunde få fram olika smaker med endast malt, humle, jäst och vatten som råvaror.
När bryggde du din första öl, och vad var det för öltyp?
När jag var femton år (tror jag). Oerhört svårdefinierad öltyp, knappt drickbart, någon Cooperssats var det om jag inte minns fel, men det gick ned på ren vilja.
Vilken öl är du mest stolt över att ha gjort?
East River Lager
East River Lager |
Vad har du för ambitioner med din ölbryggning? Mål?
Att få ”Storstark”- drickare att vidga sina vyer och se bortom billiga burköl. Sedan finns faktiskt fortfarande det ursprungliga målet (trots att utbudet ökat en aning genom åren) kvar. D.v.s att ha något gott öl att dricka.
Vad gör en bryggmästare bra, anser du?
Att kunna kombinera balans med smakupplevelse. Det finns många öl på marknaden idag som verkar vara bryggda efter devisen: ”Den som använder mest humle vinner”, och det tenderar i mina ögon att bli lite enahanda. Om man istället lyckas brygga ett balanserat öl som dessutom har en fantastisk arom och smak har man lyckats. Jag menar med detta inte, att exempelvis Dubbel I.P.A och Imperial Stouts på 20% ABV inte har något syfte, men det måste finnas motpoler också för att utbudet inte ska bli alltför likriktat och extremt.
Hur får du inspiration till nya öl?
Oftast genom att låsa in mig i ett mörkt rum, spela Led Zeppelins ”III” på ofattbart hög volym och späka mig., men också genom att dricka andra öl som faller mig i smaken och få känslan av att vilja göra något ännu bättre. Ofta spelar ju också årstiden in, under sommarmånaderna tenderar jag att vilja göra ljusare produkter.
Har du någon Bryggmästar-förebild?
Garrett Oliver (Brooklyn Brewery)
Stockholms Syndrome |
Vad drack du för öl senast?
Staropramen (tror jag… minnet är aningen suddigt efter 23.12)
Vilken är den godaste öl du druckit, hittills?
….. Stone Brewing CO Vertical Epic 03.03.03
Hur tror du att bryggerinäringen i Sverige kommer att utvecklas de närmaste 5 åren?
Förhoppningsvis har vi plockat lite fler marknadsandelar, och har tagit ett stort kliv i vår kamp att driva de stora massproducerande, kapitalistiska bryggerierna mot en smärtsam konkurs.
Tills sist:
Om du var en Öltyp, vad skulle du vara då och varför?
Barley Wine… Stark, smakrik och blir bättre med åren.
Familj?
Fru och en dotter
Om du inte brygger öl vad gör du helst då?
Lirar trummor, umgås med min familj, tittar på fotboll.
Har du någon dold talang?
Jag har katalogminne.
En annan detalj i Mattias bryggarkarriär som inte alla kanske känner till är att han tidigare även jobbat på Dugges! Jag tackar Mattias för att han tog sig tid med denna intervju och hoppas naturligtvis att ni andra tycker detta var lika spännande som jag. Nu vet vi lite mer om personen bakom Sigtunas ölbrygder och även hur han tänker och resonerar kring öl, bryggning och framtiden.
Trevligt intervju! Ser fram emot framtida intervjuer också.
SvaraRaderaMycket intressant, ser fram emot fortsättningen.
SvaraRaderaMattias Hammenlind ljuger! Han är inte bryggmästare!
SvaraRadera@Anonym: Vadan denna jakt efter "icke-bryggmästare"??? Är du från Bryggmästare-inspektionen;-)
SvaraRaderaSom äkta bryggmästare vill jag påstå att det är självbefläckelse att titulera sig något man inte är. I detta fallet har denne "bryggmästare" inte gått någon bryggmästarutbildning. Det finns ett fåtal till i Sverige som utnämner sig själva på det sättet, och de borde skämmas. Hade det vare i Tyskland hade det kallats "att göra en Refaat El-Sayed".
SvaraRadera@Utbildad Bryggmästare: För att undvika alla framtida diskussioner huruvida vem som är bryggmästare eller inte har jag nu helt sonika tagit bort ordet ur samtliga inlägg där det fanns. Jag vill dessutom be dig att anklaga mig istället för Mattias eller de andra som jag intervjuat eftersom det är jag som helt enkelt använt den titeln i mina intervjuer. Ingen av de intervjuade har själva påstått sig vara bryggmästare då de inte är det, i.a.f inte i samband med dessa intervjuer.
SvaraRaderaJag vill på detta sätt också framföra ursäkter till de intervjuade om de på något sätt drabbats av anklagelser på andra ställen än denna blogg!
Bra, men kalla er då för "nästan allt om öl", då ni kan allt om produkten men inget om branschen!
SvaraRaderaUppriktigt förbannad, äkta Bryggmästare.
Intressant. Denne Mattias Hammenlid betitlar sig även bryggmästare på etiketterna till deras öl så det är inte bara i denna intervjuv som detta förekommer. I övrigt håller jag med den Utbildade bryggmästaren.
SvaraRaderaVarför lägga ner så mycket energi på en titel? Trodde vi lämnat det titelkåta samhället. Skulle detta betyda jag inte får kalla mig varken barmästare eller hovmästare bara för att jag inte har någon examen. Att vara självlärd och kanske gått någon kurs i ämnet kan ju generera i exakt samma kunskaper som den som har Bryggmästarexamen. Vad nu skillnaden skulle vara. Ett ord är ju bara ett ord. Och hur många av de som läst till bryggmästare är det som faktiskt brygger öl? Ja tycker gott att man ska kunna kalla sig för bryggmäster om man är mästare på det man gör och har ansvaret för de öl som bryggeriet framställer.
SvaraRaderaExakt vad gör en bryggmästare till en "äkta bryggmästare" förutom titel på ett papper, om kunskapen och arbetet är det samma? Fruktansvärt onödig kommentar av en förmodligen väldigt titelkåt person....