Sigtuna lämnar föreningen Sveriges Småbryggerier

Gårdagens största nyhet i ölbranschen var att Sigtuna Brygghus lämnar föreningen Sveriges Småbryggerier. Detta efter lördagens årsmöte i föreningen där ett beslut om en stadgeändring medförde att Sigtuna Brygghus inte längre ansåg att de kunde vara kvar i föreningen. Som ytterligare en följd lämnar Peter Forss, grundare till Sigtuna Brygghus, sin post i föreningens styrelse.
De ändringar som föranledde detta beslut rörde främst den del som fastslår medlemskriteriet och lyder efter ändringen så här:
"Medlem i Föreningen Sveriges Småbryggerier är ett oberoende bryggeri, med en årsproduktion understigande 5 miljoner liter öl, och som varken helt eller delvis ägs eller på annat sätt finansieras av annan fysisk eller juridisk person med betydande intressen i den svenska ölbranschen. Undantaget är om ägaren är ett annat medlemsbryggeri."
Eftersom distributören och importören Galatea köpte 35 % av aktieinnehavet i Sigtuna Brygghus i vintras så kan de alltså inte vara kvar efter den ändrade ordalydelsen.
Beslutet att genomföra denna stadgeändring fick 12 röster mot 6.
Ytterligare detaljer kan läsas på Pilsner.nuOfiltrerat.se och BeerSweden.se.
Ni kan också läsa på Sigtunas Facebook-sida där det kommenterats flitigt.
Det återstår att se vad detta får för konsekvenser och personligen tror jag inte att det kommer att påverka så mycket i närtid, möjligen försvagas föreningen med det stora bortfallet i volym räknat. För Sigtuna vet jag inte riktigt vad det kan få för konsekvenser förutom att man tappar en del samarbete och delaktighet kanske, och det kan ju vara värt något det också.

3 kommentarer:

  1. Och nu har visst Dugge också lämnat den här renläriga föreningen. Bra beslut.

    SvaraRadera
  2. Jaså, där ser man! På vilka grunder?

    SvaraRadera
  3. Kolla in på BeerSweden, där finns Dugges motivering. Mycket väl talat.

    SvaraRadera