Det perfekta julbordet - öl och mat i harmoni (del 1)

Nu när julen står för dörren är det hög tid att göra den sista finslipningen av julbordet med tillhörande dryck. Ni som ännu inte handlat era julöl bör göra så per omgående. I annat fall riskerar ni dels att få köa i timmar på Systembolaget mot slutet av veckan och det är också hög risk för att ni blir utan de julöl ni hade tänkt er.
För er som ännu inte bestämt alla detaljer tänkte jag här ge ett förslag på maträtter till julbordet och tillhörande julöl som bör passa bäst. 
Först några vanliga förhållningsregler gällande i vilken ordning de olika maträtterna på en buffé ska intas:
- Fisk före Kött
- Kallt före varmt
Vilken innebär att vi alltså börjar med de kalla fiskrätterna:
- Inlagd sill
- Krämig Aquavitsill
- Senapssill smaksatt med espresso
- Kallrökt lax med hovmästarsås
- Varmrökt rosépepparlax med romsås
- Fiskpaté med dillcreme
Överlag skulle jag påstå att vi behöver en öl med bra beska som klarar av att skära genom den feta fisken. En öl med bra kolsyra hjälper till att rensa gommen mellan tuggorna. Ska man bara ha en öl till dessa rätter skulle jag rekommendera en lite mindre komplex men välhumlad ale av amerikanskt snitt, men som också har en tydlig maltkropp. Till de mindre smakrika sillarna kan det också fungera med en julöl som har lite inslag av belgisk öls syrlighet. Till Senapssillen (med Espresso) kommer jag vara lite vågad och testa Nils Oscar Coffee Stout som jag tror kommer falla väldigt väl ut. Här går det naturligtvis att prova vilken stout som helst som har mycket kaffetoner i doft och smak.
Till de rökta laxarna kan den modige också prova med en Jólabjór från Ölvisholt, med dess rökiga toner.
Exempel på julöl som passar bra till de kalla fiskrätterna:
- Oppigårds Winterale
- Mohawk Snowblind
- Flying Dog K-9
- Mikkellers Santas Little Helper (speciellt till inlagd sill med sina syrliga inslag)
Vill ni läsa recensioner av dessa julöl så hittar ni dem här!


I nästa del (som kommer inom kort) går vi igenom de kalla kötträtterna och vilka julöl som passar bäst till dessa. I avsnitt 3 går vi igenom varma fiskrätter och i avsnitt 4 blir det det sålunda de varma kötträtterna. Serien avslutas med ostar och efterrätter. Hela artikelserien kommer garanterat vara avslutad på torsdag denna vecka så att ni eventuellt hinner justera ert julbord och tillhörande drycker.

4 kommentarer:

  1. Du missa en: http://www.systembolaget.se/11314

    SvaraRadera
  2. Fascinating stuff Pelle! Really well thought through and I'll definitely be trying some of your pairing combos over Christmas :)

    SvaraRadera
  3. Härligt, ser fram emot att se hur du tänkt inför det övriga julbordet.
    Jag provade oppigård i helgen och den kommer definitivt att finnas med till det kalla, Santas little helper hmmm, den tog vi till Jansons på provningen va (ingen höjdare om jag minns rätt, men varför inte, kanske ska prova den till sillen också då :-)

    SvaraRadera
  4. Intressant inlägg Pelle. För egen del föredrar jag mumma till julmaten, tycker den funkar bäst till både det kalla och det varma. Men det blir nog ett par julöl också, så då kommer ju detta till väl användning :)

    SvaraRadera