Det perfekta julbordet - öl och mat i harmoni (del 2)

Vi fortsätter som utlovat med nästa del i serien "Det perfekt Julbordet" och idag går vi in på de kalla kötträtterna.
Naturligtvis kan de kalla kötträtterna variera ofantligt mycket på allas julbord och lite avgörande är det då hur smakrika de är som ni själva valt. På vårt julbord står följande:
- Rökt calvados-skinka
- Fransk vitlöksdoftande, lantpaté med cornichons och cumberlandsås
- Kallrökt fläskfilé
- Julskinka med Västervikssenap
- Kalvsylta
- Pressylta


Jämfört med fiskrätterna jag skrev om igår så är dessa rätter mindre fet men istället lite kraftigare. Till den rökta skinkan och fläskfilén skulle jag påstå att Jólabjór passar även här. Till lantpatén med inslag av vitlök och de söta och salta tillbehören skulle jag tro att det behövs en lite kraftigare julöl, som t.ex Longfellow Winter Ale (från Shipyard), BrewDog Winter Porter eller Ocean Julöl. Julskinkan och de bägge syltorna är ju lite fetare men också ganska tunna i smaken och här tror jag att Sigtuna Vinterlager kan passa bra som ändå har en mycket tydlig maltkropp.
Skulle jag välja en öl till dessa rätter så tror jag väldigt mycket på Nils Oscar Kalasjulöl. Den har en ganska bra beska, tydlig maltsötma och som vanligt från Nils Oscars - den lite rökiga hussmaken. Har ni andra kalla kötträtter som är tydligt kryddade med julkryddor (som t.ex. nejlika) så föreslår jag att ni provar Slottskällans julöl Nisse. Den har en välrostad maltkaraktär, bra beska och en passande julkryddning (nejlika eller ingefära) i bakgrunden.
Exempel på julöl som passar bra till de kalla kötträtterna:
- Sigtuna Vinterlager
- Shipyard Longfellow Winter Ale (en lite tunnare porter)
- Brewdog Winter Porter (som är ganska tunn för att vara en porter från BrewDog)
- Nils Oscar Kalasjulöl

- Ocean Julöl (otroligt bra maltkaraktär)
- Jätmlands Julöl (som ibland kan ha en lite rökig karaktär)

Vill ni läsa recensioner av några av dessa julöl så hittar ni dem här!

I nästa del (som kommer inom kort) går vi igenom de varma fiskrätterna och vilka julöl som passar bäst till dessa. I avsnitt 4 blir det det sålunda de varma kötträtterna. Serien avslutas med ostar och efterrätter. Hela artikelserien kommer garanterat vara avslutad på torsdag denna vecka så att ni eventuellt hinner justera ert julbord och tillhörande drycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar