Att lagra öl - Introduktion

Vårsolen är här och det droppar från taken. Så som jag har längtat efter att våren ska gör sitt intåg igen. Igår  kväll kändes det lite som att jag tog farväl av vintersäsongen med en Yeti Imperial Stout tillsammans med ostarna Gruyere och Manchego och lite fikonkonfit. När jag senare på kvällen tittade till mitt ölinnehav i skafferiet så konstaterade jag att det stod en hel del "vinter-betonade" öl kvar och tog plats på hyllorna. Nu vill man ju gärna lämna plats för öl som ger känslan av att våren är här och alldeles snart har vi alla påsköl att fylla på med också.
Osökt kommer man då in på ämnet "Att lagra öl", vilket möjliggör att man kan spara några av årets favoriter till nästa vintersäsong och dessutom kanske få uppleva ännu godare öl. (som ett bra alternativ till att anordna en skafferi-rensningsfest) 
Men vad ska man tänka på om man vill lagra öl? En mängd frågor hopar sig och det finns några riktlinjer som är bra att följa.
Stående eller liggande
Den absolut största frågan som brukar diskuteras i ämnet är just hur flaskorna ska förvaras. Vissa påstår att om man lagrar öl i liggande position så ökar risken markant för oxidering och en hel del andra oönskade resultat. Många hävdar motsatsen. Personligen tror jag att man får använda sig av bägge sätten beroende på förslutningsmetod. Har flaskan kapsyl så ska den förvaras stående, detta för att bibehålla luftfickan mellan ölet och kapsylen eftersom det är där syret tar vägen. Har flaskan däremot kork så ska den förvaras liggande eftersom korken behöver hållas fuktig. Om korken torkar så minskar dess förmåga att vara lufttät vilken leder till att ölet utsätts för luftinsläpp.
Förvaringsplats
Grundregeln är att ölen ska förvaras mörkt och svalt. Har man tillgång till en sval källare är det en perfekt plats att lagra öl i. Har man de möjlighet så är naturligtvis det bästa alternativet ett kylskåp eller en vinsval. Då kan man ju dessutom lagra olika ölstilar på olika hyllplan med olika temperatur.
Det viktigaste i sammanhanget är att temperaturen är jämn och att det är mörkt. Själv har jag just nu mina öl i ett skafferi där det är betydligt svalare under vintertid, vilket alltså inte är det perfekt.
Temperatur
Vilken temperatur ska man då ha? Det absolut bästa är om du kan förvara dem mellan 7 till 13 grader. Ju varmare de förvaras ju snabbare åldras ölet, och motsatt så ger svalare temperaturer en långsammare utveckling. Det viktigaste angående temperaturen är just att den ska vara jämn, så försök undvika större förändringar än 5 grader.


Hur lagrar ni? Hur gammal är den äldsta öl ni lagrat? Personligen öppnade jag för ett år sedan några flaskor Nils Oscar Barley Wine och Nils Oscar Imperial Stout från 2000, 2001 och 2002. Alla var riktigt, riktigt bra. Ju äldre ju godare! Just nu har jag ingen äldre än 2004 kvar, så det dröjer några år innan jag öppnar mina lagrade öl.


I nästa artikel ska vi syna hur olika öl och ölstilar utvecklas av att lagras och vad man kan förvänta sig efter olika lagringstider.

10 kommentarer:

  1. Vore skoj med lite kommentarer kring vilka öl som rekommenderas att lagras och som vinner på att lagras.

    Drack förra helgen, genom ett besök på gamla pripps med Ölfrämjandet, en Carnegie Porter ifrån 1986. Det är väl det värsta i lagrat jag druckit. Smakade lite som Sherry. Ytterst intressant iaf.

    Tack för artikeln.

    //Alex.

    SvaraRadera
  2. @Alex: Precis det du efterfrågar kommer i nästa artikel! Håll utkik!

    SvaraRadera
  3. Angående temperturjämnhet: det är dygnsvariationer som är problematiskt, säsongsvariationer spelar vad jag har förstått ingen som helst roll. Jag lagrar själv i källarförrådet där det är ner till 15 grader på vintern och runt 20 på sommaren.

    Med goda resultat, även om den relativt höga temperaturen medför en lite snabbare utveckling än vad jag hade önskat.

    SvaraRadera
  4. Spännande läsning, det är alltid kul att lära sig mer om detta. Ser fram emot fortsättningen!

    SvaraRadera
  5. Jag lagrar i en jordkällare där temperaturen varierar mellan 3-14 grader. Är också helt inne på Fredriks åsikt att säsongsvariationer inte är speciellt negativt utan det är snabba svängningar som är boven samt riktigt hög temp. I mitt fall är det visserligen ganska låg temp under vinterperioden vilket bromsar utvecklingen men det är bara bra enligt mig.

    Det äldsta öl jag druckit är Bass Ratcliff Ale från 1869. Den var inte ensam gamling på denna vansinniga provning.

    http://casabeerblog.blogspot.com/2009/05/ol-provning-i-gotet.html

    Ju äldre ju godare? Svaret är nej.

    Har druckit en 8 år gammal Carnegie Porter som var mycket god.

    SvaraRadera
  6. Som jag har upplevt det hittills har 2-3 års lagring passat mig bra i smaken.

    Ytterst fascinerande läsning där Weine. Jag är i avund över den provningen. Skål!

    SvaraRadera
  7. Jag har ett par gamla kylskåp för ändamålet i köket. En för USA,Belgien&Norge&en för resten av världen.
    ''Resten av världen-kylen''är nu så full att jag får lägga flaskor ned för att få plats(vilket sägs vara mindre bra).

    Det är en brokig skara öl som har gemensamt att de flesta är ganska starka och inte är några direkta humlebomber.

    Fördelen med kylskåp jämfört med annat är ju just temteraturkontroll som jag försöker hålla på knappt13grader.
    70-80öl.Den äldsta är bara från'06just nu.Hade tidigare i min ägo en SAs Triplebock som blev13år.

    Håller på att bearbeta frun om att införskaffa en till.Hon är skeptisk tyvärr,men kampen går vidare...

    SvaraRadera
  8. @Jonas: Önskar att jag hade utrymme för ett par extra kylskåp. Mitt långsiktiga mål är att bygga upp en ölkällare i källaren…när vi får ett rum över vill säga.

    SvaraRadera
  9. Ni har dock relativt harmlösa dilemman jämfört mig mig ;)

    Jag har relativt nyligen börjat inforskaffa mig en del öl som jag ämnar lagra, men jag flyttade nyligen till en ny lägenhet, en liten 2:a på 36 kvadrat, och dessvärre hade jag tagit fel på placeringen av förrådsutrymmen. Jag trodde det var i källaren, men det är på vinden vilket kommer bli ett smärre problem på sommaren och det kan bli knepigt att få plats med en dedikerad öl(vin)kyl.

    SvaraRadera
  10. @Patrik: Jag vill bara tipsa dig om att Allt om Öl numer flyttat till alltomol.nu. Så vill du fortsätta att läsa om att lagra öl eller annat så är det bästa att du byter adress till alltomol.nu ;-) Cheers

    SvaraRadera