En Dubbelt så bra IPA?

I lördags var det premiär för Eskilstuna Ölkulturs senaste tillskott, "Anders Dubbel IPA". Jag skrev en liten notis om den tidigare i veckan där det framgick att detta skulle röra sig om en ren humlebomb med massvis av amerikansk humle och en beska som inte skulle lämna någon oberörd. Så hur var den då, i verkliga livet?
Otroligt vacker aprikosfärgad och grumlig stod den där i glaset, med ett härligt fast skum.
Lite förväntansfullt förde jag glaset mot näsan och drog in så mycket dofter som näsan kunde rymma. Förnimmelsen av aprikoskräm var så tydlig så jag blev tvungen att öppna ögonen för att kontrollera att det fortfarande var öl i glaset. I bakgrunden kunde jag känna inslag av svartvinbär och grapefrukt lite svagt.
Smaken gick hand i hand med dofterna och det var även här tydliga inslag av aprikos. Lite andra frukt-associationer kunde också kännas med dragningar åt citrusfrukter, som t.ex grape. Efter ett par klunkar kändes tydliga inslag av övermogen eller torkad frukt av typen aprikoser.
Beskan i denna öl kändes väldigt välbalanserad och även om jag inte känner till vilken IBU (måttenhet för beska) som denna öl har så kan jag garantera att den upplevs som över 120 för tungan "krullade ihop sig" ordentligt (edit. enligt säkra källor så ska den teoretiska IBU'n i denna DIPA vara så mycket som 222). Kanske har humlebeskan balanserats så bra tack vare mängden pilsnermalt och vetemalt.
Tack vare den höga alkoholhalten på 8,7 % ABV så gav den en lite eldig och värmande känsla och konsistensen kändes "lite tjock" vilket efterlämnade "ben" på glaset när man snurrade på det.
Något vi la märke till var att i de glas som hälldes upp efter de första 10 så var färgen lite mer rödaktig och inte fullt så grumlig, kanske hade den stillat sig lite eftersom vi var bland de första att beställa.
Jag måste avslutningsvis konstatera att Mohawk Extra IPA har fått en ordentlig konkurrent i denna "Anders Dubbel IPA". Det blir verkligen trevligt när denna släpps på Systembolaget den 1:a Februari, (88119 Anders Dubbel IPA, Sverige, 330 ml, 32,50 kr), så ni som har möjlighet bör ta er till ett av de tre Systembolag i Eskilstuna där denna kommer att finnas tillgänglig.
Betyg 9 av 10
BONUSFILM (Anders Dubbel IPA känns som en orkan - Like A Hurricane)

7 kommentarer:

 1. Pelle,
  A little tip (if I can be so bold) when it comes to taking photos of beer. The glass of x2IPA in the article above sounds amazing but looks a bit like industrial sewage. The same happened for that picture of Six of the Best you took at Akkurat. It's because you're using a flash in a dark environment, making the liquid (which is obviously quite lightly filtered) look thick and cloudy. It would probably look more appetising if you either used a camera flash 'soft box' or took the beer into a better lit environment to snap it.

  SvaraRadera
 2. Det vore mer relevant om du kunde jämföra den med några bra ipa/iipa. Mohawk Extra är ju medioker som bäst. Just saying.

  SvaraRadera
 3. @Darren: I hear you! and I agree. But this time it actually was a bit "grumligt"…But I promise you to take another photo the next time I visit them and replace this one with a more appetising one...
  @Baggen: Jag ville jämföra med något som fanns tillgängligt för den stora massan. Jag skulle kunna jämföra den med Nynäshamns Dragets Kanal, som jag också tyckte var bra. Ska jag jämföra den med amerikanska diton, så når den väl inte upp till de bästa men står sig bra mot t.ex 2xIPA från Southern Tier. Summa summarum så är vi fortfarande inte så bortskämda med Dubbel-IPOR från de svenska bryggerierna så för egen del tycker jag att det är kul att vi fått ytterligare en, som dessutom är bra.

  SvaraRadera
 4. Don't get me wrong. Jag tycker att det är jättekul med en ny dipa på bolaget även om den bara finns lokalt. Fast jag blir lite rädd när du jmf med t ex dragets kanal dipa som var en maltbomb (iaf inom sin genre) och var en utav förra årets (?) större besvikeler ihop efter mohawk-iporna. Fast det är ju inte värre än att man får ta sig en tur ner till eskilstuna och köpa ett par flaskor och testa själv helt enkelt.

  SvaraRadera
 5. @Baggen: Lättast blir väl att du säger vilka öl du skulle vilja att jag jämförde med;-)

  SvaraRadera
 6. Problemet är ju att det inte finns så många riktiga svenska dubbel-IPA att jämföra med. Draget påstår sig vara en dubbel-IPA men saknar humledraget (no pun intened) för att vara det. Mohawk Extra gör inte ens anspråk på att vara en dubbel-IPA med kommer ändå närmare.

  Om man ska jämföra med "riktiga" dubbel-IPA som har kommit på bolaget så får det väl bli Rogue XS, Hoppin Frog Mean Mahalashi eller Great Divide Hercules. Eller varför inte Amager Nitro som kom i höstas.

  SvaraRadera
 7. Själv tycker jag att Anders Dubbel-IPA får betydligt högre betyg än Mohawk (instämmer med baggen ng. Mohawk). Bästa svenska försöket på dubbel-ipa enligt mig. Ingen maltbomb utan åt det torrare hållet, som det ju ska vara.

  SvaraRadera