Omnipollo's Leon - ett framtidsöl?

Tänk er en öl som ska symbolisera blandningen av allsmäktighet  och en virrig kyckling, vad får man då? Omnipotens, som är ett annat ord för allsmäktighet, slås samman med "pollo", en virrigt kyckling. Hur kan man få fram ett öl som associerar till detta?
Om man heter Henok Fentie, och fått för sig att man ska skapa en gudomlig öl med belgiska egenskaper, så verkar det fullt möjligt. Omnipollo's Leon är en helt ny öl skapad av Henok, (som tidigare dessutom varit driftschef för Bishops Arms) tillsammans med det belgiska bryggeriet De Proef och deras respekterade bryggare Dirk Naudts. En öl som skapades med målsättningen "det perfekta ölet för fest".
Detta öl som är bryggt på humlesorterna Simcoe och Amarillo är ganska unikt eftersom det också är bryggt på champagnejäst. Ölstilen ska vara en Belgisk Blonde Ale och håller en alkoholhalt på 6,5 % ABV.
Denna öl känns lite som ett konceptöl (om man kan prata bil-termer) med sin väldesignade etikett, som skapats av ingen mindre än Karl Grandin (mannen bakom bl.a Cheap Monday), sitt "champange-stuk" och strömlinjeformade egenskaper.
I glaset ser vi ett öl som är aprikoskrämsfärgat med ett enormt champagneskum. Ölet är dessutom mycket grumligt. Skummet är näst intill identiskt med champagneskum och försvinner väldigt fort.
Doften påminner först om en Witbier men har lite mer syrliga toner. Estrigheten är påtaglig med dragning åt banan.
Smaken är väldigt örtig och även den har egenskaper av en Wit. Sötman är betydligt mer påtaglig.
beskan är framträdande men försvinner fort och i munnen känns det onekligen som att inta en stor klunk champagne, Mycket små bubblor som fort fräser förbi.
Totalt sett en ganska uppseendeväckande öl som starkt påminner om champagne eller annat mousserande vin. En ny ölstil skulle jag nästan påstå. Jag förstår verkligen varför man rekommenderar att dricka denna öl i vitvinsglas och även varför man påstår att den är för fest.
Detta är onekligen en god, personlig och egensinnig öl som man blir glad av.
Betyg 8 av 10

1 kommentar:

  1. Riktigtg god öl om man är trött på alla vanliga sorter. Rekommenderas starkt

    SvaraRadera