En underbar trerätters med exceptionellt god öl

Jag har under en längre tid ägnat lediga stunder åt att läsa den otroligt inspirerande boken "The Brewmaster's Table" av Garrett Oliver. Inspirerad av den har jag också provat några nya öl- och matkombinationer under sommaren. Idag tänkte jag bjuda på en trerätters med speciellt utvalda ölstilar som ska passa bra till.

Förrätt: Bresaola med parmesan, ruccola, olivolja, citronsaft, salt och peppar.
Öl: Dubbelbock (Forst Sixtus Doppel Bock)
Varför: En öl med framträdande maltighet för att lyfta fram smakerna i Bresaolan. Harmonierar också bra till den hyvlade parmesanen. Sötman från ölet balanserar också bra till den peppriga karaktären i ruccolan.
Resultat: Väldigt trevlig kombination även om jag tror att man kan hitta ännu bättre öl med dessa egenskaper. Maltkaraktären fungerade lika bra som beräknat och tog fram köttets smaker. Maltsötman fungerade också väldigt bra till sältan och de peppriga inslagen.

Huvudrätt: Tomatsoppa med basilika och hetta.
Öl: Saison (Nøgne Saison)
Varför: En Saison med dess örtiga karaktär fungerar perfekt med med basilikan i tomatsoppan. Eftersom soppan dessutom har lite kryddig hetta (från tabasco och svartpeppar) så fungerar ölet uppfriskande med dess krispiga kolsyra och lite fruktiga karaktär. Även om man bör välja söta tomater så finns det en viss syra i dem, detta balanseras väldigt bra av en Saison.
Resultat: Otroligt bra kombination där örtigheten i både maträtt och öl lyfts till nya höjder. Den uppfriskande karaktären i ölet balanserar väldigt bra med hettan i soppan. Detta borde alla öl- och matälskare prova.

Efterrätt: Cheesecake med jordgubbar och röda vinbär
Öl: Russian Imperial Porter (Monks Caféi)
Varför: En kraftig imperial porter, med dess inslag av kaffe och lakrits och lite sälta, så fungerar den väldigt bra med glass och vaniljtoner. Maltigheten i ölet harmonierar också med smakerna från kaksmulorna. Sötman och syrligheten från jordgubbar och vinbär balanseras av beskan och sältan från ölet.
Resultat: Ytterligare en kombination som alla borde prova. Har ni provat Stout eller Porter och vaniljglass så är detta snäppet bättre. Denna cheesecake var inte smaksatt utan hade bra en gräddig karaktär vilket harmonierade otroligt bra med ölens kaffe- och chokladinslag.

Summeringen efter denna trerätters middag blir att samtliga kombinationer var lyckade. Tips på andra bra saison-öl är "Dupont Saison" som finns på många Systembolag. Som ersättare till Russian Imperial Porter kan man välja bland många andra, men man bör välja en Imperial Porter (Gonzo eller Yeti) eller annan lite mer smakrik stout, Guinness kan bli lite för tunn och slät.

4 kommentarer:

  1. Trevligt. En sak som gjort att jag på senare år har utvecklat mitt intresse för öl är just att kombinera det med god mat. Ser att du är inne på samma linje. Det är knepigare än att kombinera mat med vin men just därför så blir det också roligare när man hittar rätt.

    SvaraRadera
  2. Fantastisk bok! Håller just på och läser den. Den borde alla ölälskare läsa.

    Anders

    SvaraRadera
  3. Haha, vad det vattnas i munnen av de där kombinationerna!

    Det här är alldeles strålande. Senast idag mailade jag Bark på Ofiltrerat om kombinationer mat + öl och att det borde skrivas mer om det. Tyvärr saknar både vi på spritbloggen den kunskapen, men den verkar finnas här. Ska genast plocka upp boken, tack för tipset!

    SvaraRadera
  4. @Nikolai: Ett av de områden som det fokuseras mycket på här på Allt om Öl är just "öl och mat i kombination"!!! Så har du frågor rörande detta så är det bara att höra av sig!!

    SvaraRadera