Trender inför öl-året 2012

Efter att ha tittat i backspegeln på året som snart är till ända, är det så hög tid att sia om framtiden. Jag har sagt det förut, men jag tror verkligen att 2012 kan bli ett ännu större år ur ett öl-perspektiv än vad det snart gångna året har varit. Baserat på iakttagelser, intervjuer, egna uppfattningar och en hel del gissningar ska jag försöka ge en bild av hur 2012 kanske kan komma att se ut.

  • Utan att gissa alltför mycket så kommer det med all säkerhet att starta några nya bryggerier i Sverige. Förmodligen blir det inledningsvis med högst lokal förankring som dessa kommer att sälja sin öl.
  • Allt fler restauranger kommer höja kvalitén på vilka öl de serverar, kanske främst de i storstadsregionerna, men även andra.
  • Det blir allt vanligare med öl-listor på restauranger, liknande de vinlistor som restaurangerna redan har. Allt för att möta efterfrågan på bättre öl.
  • Några av våra mer etablerade hantverksbryggerier (varumärken), typ Sigtuna Brygghus, S:t Eriks, Mohawk Brewery, Nynäshamns Ångbryggeri och Nils Oscar, kommer att satsa på export. Det är hög tid att fler länder får ta del av den höga kvalitet som Svensk hantverksöl håller.
  • Vi kommer att få se en hel del nya öl med lägre alkoholhalt, runt 5,0 % ABV, för att möta efterfrågan på s.k. "session beer" (fritt översatt till "sällskapsöl").
  • Några av de Svenska hantverksbryggerierna, som vill hålla sig i framkant, breddar sitt stående utbud av öl med några klassiska ölstilar som saison, imperial stout, barley wine och dubbel IPA.
  • Vågen av "humle-bomber" (pale ale och india pale ale - oftast med amerikansk humle) avtar och ersätts med ett mer varierat utbud. Kanske med lite mer balanserad öl med en betydligt större maltkropp.
  • "De stora drakarna" (Spendrups, Carlsberg och Åbro) inser ännu mer att de måste hänga på trenden där alltfler svenskar efterfrågar öl med mer karaktär och gör fler försök att locka med snygg förpackning och billigt pris. Mot slutet av året kommer några riktigt bra öl från Gotlands Bryggeri och Brutal Brewing. Carlsberg lanserar nya uppstickare.
  • Kanske kommer vi få se några nya svenska "spök-bryggare", dvs bryggare som lanserar ett eget öl bryggt på andras bryggerier.
  • Efter att Systembolaget framgångsrikt ökat möjligheten att beställa "lokal öl" utan kollikrav kommer nästa steg för att hålla svensken nöjd - Leveranser hem till dörren.
  • Svenskt hantverksöl ökar sin försäljningsvolym med minst 1 % och "de stora drakarna" minskar sin med motsvarande siffra.
  • Allt fler kommer att inse att "öl är det nya vinet" och det blir allt vanligare att bra hantverksöl syns tillsammans med mat i olika sammanhang, t.ex. i fler matlagningsprogram på TV.
  • Bengt Frithiofsson byts ut som dryckesexpert på TV4 efter att ha gett allt för många helt felaktiga rekommendationer och betyg (som t.ex. att rekommendera Singha och Cobra till indisk mat)
  • En nytt svenskt web-baserat öl-magasin startas.
  • Allt om Öl Festivalen lockar dubbelt så många besökare och utställare och blir en "riktig" öl-festival att räkna med.
  • Gardet med de "nya svenska ölskribenterna" tar allt mer plats i "vanlig" media och börjar tas mer på allvar.
  • Allt fler svenska hantverksbryggerier får in sina öl i det ordinarie sortimentet på Systembolaget.
Man kan fortsätta i det oändliga med dessa förmodade händelser och trender. Av de jag listat är de med fet stil de jag tror allra mest kommer att inträffa. Vad tror ni själva om det kommande öl-året? Skriv och berätta.


5 kommentarer:

  1. Jag tror de ökade möjligheterna att beställa hem öl från BS har potential att bli en ren revolution. Själv kommer jag nog beställa både det ena och det andra! =)

    Har du/ni spikat nåt festivaldatum än? Jag ser redan fram emot den i alla fall!

    /H

    SvaraRadera
  2. Kul lista, jag tror på i princip samma saker som du.

    Det här med avtagandet av humlevågen är något som ölnördar och bloggare pratat om i flera år nu. Känns inte som att det kommer ske förrens vi ser en DIPA eller två i det ordinarie sortimentet. Jag tror den stora allmänheten ganska nyligen fått upp ögonen för just humle så kommer nog ta ett tag innan det suget kan tillfredställas fullt ut. Men att just ölnördar vill se mer variation kan jag helt klart hålla med om.

    Några exempel på hur året börjat: IPA-festival på Man in The Moon, Dahlbergs brygger humleöl på Charlis, BA på Folkungagatan får egen öl i form av APA från Närke. Tror denna trend fortsätter även detta år.

    Ser fram emot Allt om Öl Festivalen förresten. Var ju ruskigt skoj förra året. Ska se om man inte kan styra en skjuts eller boende så att man slipper åka tåg hem :)

    SvaraRadera
  3. @Stefan: I verkligeheten får vi säkert leva med humlebomber en lång tid framöver. Håller med dig om att vi förmodligen behöver flera svenska (eller utländska) IPA och DIPA på bolaget först….men man kan ju önska att utvecklingen också rymmer lite mer nyanserat intresse ;-)

    Festivalen kommer som sagt att äga rum samma hel, dvs helgen före midsommar - 15-16 Juni!!

    SvaraRadera
  4. Jag gillar ju humle så mig gör det inget. Skulle gärna se en DIPA eller två i det ordinarie, samt kanske nån Black IPA o.s.v. Men visst vore det skoj med t.ex. några svenska belgo-öl, barley wine, suröl o.s.v. Eller något mer experiementellt eller fatlagrat. Eller varför inte en kellerbier eller zwickelbier, det vore göttigt.

    Jag antecknar datumet :D Håller tummarna att det inte krockar med att min sambo fyller 30 den 14:e bara :P

    SvaraRadera
  5. Spännande idéer och tankar du haft, jag skriver för närvarande om ett arbete gällande öl trender idag, lust bidra med tankar och åsikter?

    SvaraRadera