Nya hot mot kvalitetsöl?

De senaste åren har de största hoten mot en bättre ölkultur varit konsumenterna, dvs de konsumenter som envetet fortsätter att köpa öl som är billig eller för att de inte vill chansa på nyheter som de inte har provat. Till och från har Sveriges alkoholpolitik och skattepolitik förmodligen också påverkat och tagit sig uttryck i att fler svenskar åker till Tyskland eller Danmark för att handla billigare öl (och med sämre kvalitet). Som följd av detta har de svenska bryggeriernas försäljning minskat och små hantverksbryggerier har kanske sett det som en alltför stor ekonomisk utmaning att försöka starta företag, även påverkade av den svenska skattepolitiken för nyföretagande.


Häromdagen avslöjade den "röd-gröna röran" sin kommande skattepolitik med bl.a. kraftigt höjd skatt på sprit, vin och öl. Något som säkerligen kommer att öka på gränshandeln igen och inte bara minska efterfrågan på svenska öl utan också öka den okontrollerade konsumtionen.
Så vad kan vi göra åt detta? Det uppenbara är naturligtvis att undvika att rösta på det röd-gröna alternativet men det andra är ju också att väcka debatt. Så min fråga är nu till Sverige som ölnation:
- Hur tänker Svenska Ölfrämjandet göra för att påverka?
- Vad tänker Sveriges Bryggerier göra åt detta?
- Vad kan Sveriges Småbryggerier göra?
- Vad kan vi öl-bloggare och öl-skribenter göra för att påverka?
- Vad kan vi som konsumeter göra, förutom att inte lägga röster på de röd-gröna?


Hellre ser jag att folk fortsätter att beställa in en svensk "stor stark" på puben eller köper svensktillverkad dussin-lager än att bryggerinäringen i Sverige återgår till hur det såg ut i mitten på 90-talet med 5 bryggerier som följd av ökad gränshandel med öl.


Hur vill ni att Öl-Sverige ska se ut i höst?

4 kommentarer:

  1. Nu blir det ju inte några katastrofalt stora skattehöjningar på alkohol, runt 20-30 öre per flaska (i detaljhandeln dvs - räkna med cirka 1-2 kronors höjning på en öl som idag kostar 50 kr), så frågan är om det är ett lika stort problem som att vi effektivt håller igen på en vettig restaurang/pubnäring med vårt oomkullrunkeliga sätt att se på servering av alkohol ute på restauranger. Priserna borde rimligtvis bli mer hemula om det faktiskt gick att göra åtskillnad mellan Restaurang och Bar. Därtill skulle vi antagligen få en än mer utvecklad kultur inom båda branscher. Där är folkpartiet och kristdemokraterna med sin respektive närhet till nykterhetsrörelsen ett lika stort problem.

    SvaraRadera
  2. Meningen var inte egentligen att starta en politisk debatt! Strunt samma vilken falang som vill höja skatter på öl eller på annat sätt försämra förutsättningarna för Svenska Småbryggerier. Min undran var bara hur många som var villiga, och på vilket sätt, att aktivt göra något åt det.

    SvaraRadera
  3. Gick faktiskt och funderade på det här idag. Just vilka som handlar vad på systemet och hur ofta och hur mycket.

    Jag tror att majoriteten av de som handlar, vilka är de som köper säg 15 "stora stark" (lager av okänt märke) i veckan (minst. Detta kostar då cirkus 170 kronor för dem.
    Med en höjning på någon procent så kommer de kanske ändå börja klaga, men så länge deras öl inte passerar någon imaginär 12-13 kronors spärr för 50cl så lär de bara bry sig marginellt. Många som bor i området kommer nog att besöka Danmark desto frekventare då de intalar sig att det är mer prisvärt.

    Men för "finare" öl som ändå bara hade kostar 14 kronor kanske på bolaget för en 33cl flaska och som nu kanske kostar en krona eller mer så blir det desto längre ifrån den där påhittade gränsnivån för vad en "vanlig svensson" tycker en öl är värd.

    Sen bör man kanske inte generalisera såhär då de som handlar mest och oftast nog är både de som dricker någon stor stark per dag samt ungdomar som köper Corona, Budweiser eller liknande och bryr sig mindre om priset men mer om att det ska vara "shysst och vanlig partyöl". Dessa kommer bry sig marginellt vid en ökning.

    Sen kommer vi "ölfantaster" som inte heller kommer bry oss i förhållande till vad vi själva köper. Däremot kommer vi få ett svårare jobb med att "sälja in" finare öl till vänner och liknande. Varje extra krona gör rätt mycket. Och som sagt så har detta mest effekt, inte bland utländska bryggerier utan just för de små svenska där varje krona extra som de själva inte behöver ta ut, utan som läggs på deras redan pressade priser, gör att det blir än svårare för dem att "nå ut". En dansk eller annan öl i liknande sort kanske inte är bättre, men den lär iaf vara billigare.

    Jag tror att det vi bloggare och liknande kan göra är att "informer", skapa intresse etc. bland vänner och bekanta. Däremot är dessa de relativa konsumenterna. Det gäller att nå den större massan, men då de hellre väljer spendrups låtsatsprojekt Hot Roddin' snarar än de mer smakrika St Eriks eller Dugges Lager no 1 så är det enbart på grund av priset och att de redan vet vad ölen går för.

    SvaraRadera
  4. Framtiden för svenska bryggerier avgörs inte om ölskatten går upp eller ner 20 öre. Det finns långt större problem och möjligheter som påverkar vad du och jag kommer att dricka i framtiden. Troligtvis kommer vi att ha ett ännu bättre utbud än idag.

    Men först ett klargörande: Det rödgröna samarbetet vill höja skatten på alkohol och tobak med två miljarder kronor netto.
    "Effekten av förslaget är att en flaska vin som idag kostar 70 kronor ökar i pris med 2,50
    kronor och en flaska sprit ökar med cirka 24 kronor." Det talas inte om en höjning av ölskatten. Läs mer på http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2010/05/100503-1630-V%C3%85M.pdf

    Sveriges Bryggerier gör vad de alltid gjort - kräver lägre alkoholskatter. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skatten-pa-alkohol-maste-sankas_4641241.svd
    Som brukligt kommer de också dragandes med en rad felaktiga påståenden som till exempel att en tredjedel av ölen som dricks i Sverige är såld illegalt. I själva verket handlar det om ett fåtal procent. Att det idag är lättare än tidigare för minderåriga att få tag på alkohol är rent ut sagt skitsnack, för att ta ett annat exempel. Eftersom det i själva verket är mestadels svenska bryggeriers öl som säljs i gränshandeln skulle en sänkning av alkoholskatten drabba en annan väldigt viktig grupp i samhället - oss.

    När man pratar om alkoholskatten ska man också betänka att det är en av de få skatter vi har som faktiskt är lönande. Konsumtionen av alkohol i det här landet är nästan proportionell till skatterna - om vi sänker skatten ökar alkoholskadorna och kostnaderna för samhället kommer totalt sett att öka. Visserligen ökar också importen, men inte alls i lika stor utsträckning. I min värld är skatterna idag på en fullt rimlig nivå och jag tycker inte det är något konstigt att man betalar 4,15 kronor i skatt på en halvlitersburk. Att ta bort ölskatten skulle till exempel innebära att Sveriges mest sålda öl Sofiero gick på 7,50 kr medan till exempel en Bedarö Bitter landar på 24,50 och en Dugges Avenyn 30,50. Skulle det gynna svenska bryggerier? Ja, men inte Nynäshamns Ångbryggeri eller Dugges tror jag...

    Precis som Matpornografen påpekar har vi idag en regering som till ovanligt stor del består av nykterister, som till exempel hårdfört motsätter sig att öppna upp för gårdsfösäljning av öl och vin. En sådan förändring skulle kunna gynna kulturen kring ölbryggerierna på många sätt. Det finns troligen långt mycket bättre sätt att gynna mikrobryggerierna, till exempel genom förenklade regler, riktat företagarstöd, minskade kostnader för småföretagare med mera. 20 öre hit eller dit i alkoholskatt kommer inte att påverka om vi får fler eller färre svenska bryggerier. Vi behöver bättre förutsättningar för bryggerierna att göra gott öl. Det är DÄR vi bloggare och hobbyopinionsbildare borde lägga vårt krut!

    Mest av allt är jag skeptisk till hela grundtanken med inlägget - att Sveriges Bryggerier inte mår bra. Verkligheten berättar ju en helt annan historia! Sedan 1995 har ett 20-tal nya bryggerier startats i Sverige och många fler är på väg. Systembolaget har just nu 162 svenska öl i sitt standardsortiment och ytterligare 142 som kan beställas. Var det bättre för 15 år sedan? Jag tror vi måste gå tillbaka nästan 100 år för att hitta en tid då bryggerinäringen och ölintresset i Sverige var lika levande som nu. Om du misstror mig så kan jag rekommendera att läsa inlägget "Sköna maj välkommen" precis här under.

    Själv tänker jag rösta grönt i höst - men det har väldigt lite att göra med alkoholskatterna. Även om jag är ölnörd så tycker jag att det finns långt viktigare saker som avgör än alkoholpolitiken...

    Tack annars för en bra blogg! Ser fram emot att diskutera det här på din ölprovning...

    SvaraRadera