Ölprovning med nya utmaningar

Denna vecka står jag inför en ovanlig utmaning. Jag ska hålla i en privat ölprovning för ca 70 personer. Jag får utgå från att de flesta av dessa 70 personer inte är speciellt bevandrade inom ölvärlden. Det i sig är inte så annorlunda utan det ovanliga är att provningen endast ska omfatta 4 olika öl. Det är här det svåra kommer in i bilden, hur introducerar man nya personer till den mångfacetterade ölvärlden och dess breda utbud med endast 4 öl? De grundläggande principerna håller ju, ljust till mörk och alkoholsvagt till alkoholstarkt. Men jag vill gärna ha med en öl där sannolikheten är ganska stor att de provat den förut och dessutom anser att den ölen är smakrik och trevlig. Min uppfattning är att de som lämnat "stor stark"-stadiet därefter går över till tjeckisk pils så det är väl där någonstans jag ska söka. Den avgörande frågan är sedan vilka andra tre öl jag ska välja för att täcka ett så brett spektra som möjlig och naturligtvis vill jag att någon i gruppen ska hitta en ny favoritöl. De jag har med som kandidater är;


  • en modern lager
  • en amerikansk pale ale
  • en engelsk IPA
  • en amerikansk IPA
  • en schwarzbier eller annan mörk lager
  • en DIPA eller Barleywine
Borde man ta med en lambic? Jag funderade ett tag även på om man skulle ta med en Wit eller en Saison men de är ju inte så lätta att få tag på så här års, och jag vill ju dessutom som sagt, gärna att deltagarna ska börja prova någon av dessa öl själva. Så det kanske är en bättre idé att inte sticka ut för mycket.
Jag tror att jag har en ganska bra bild över hur fördelningen borde se ut! Hur skulle ni göra?

4 kommentarer:

  1. Min erfarenhet väldigt sällan går hem på en sådan provning. Visst, det är en kul grej, men har du bara fyra öl på dig så tycker jag du ska satsa på något annat. Jag hade nog kört på en hefeweizen, en amerikansk pale ale eller amber och så antingen en bra belgare eller en engelsk barley wine.

    SvaraRadera
  2. Skulle just skriva en kommentar då jag såg att Johan hade skrivit snarlikt ovan.
    En Hefeweizen eller kanske om du finner någon humligare hopfen-weize (alt weizenbock) för att visa på veteöl och hur mer smakrika eller roliga varianter på den kan smaka. En APA för att lura in dem på en enkel smakrik humleöl, att gå direkt på Am.IPA kan nog avskräcka vissa. En Schwartz tycker jag allt för att ge mer smakrikt mörkt alternativ till de brittiska ale's många annars tycker är så 'oerhört' smakrika. Modern lager är givet, eller kanske någon frisk pilsner (typ st.eriks eller liknande) - så de får känna på hur en riktig lager faktiskt kan smaka jämfört med de lageröl många annars jämför med. Då går du ändå från ljust till mörkt, har flera olika stilar, kan ta från olika länder och även olika alkoholhalter. Samtidigt är en röd tråd att hålla det rent och fräscht med friska, shyssta smaker. Blir kul att höra vad det blev framöver

    SvaraRadera
  3. Jag tror på att deltagarna ska testa hyfsat "rena" smaker, så att man själv kan se vilka grundläggande smaker man redan idag uppskattar. Många upptäcker ibland att de gillar vissa öl, men vet inte vad som egentligen gör att de gillar dem.

    Höll provning med snarlikt upplägg för några veckor sedan, där jag till slut valde 5 öl: en modern svensk lager (enkel början med bekanta smaker från stor stark), en Scottish Heavy (med den rena maltigheten de har), en belgisk dubbel (där kryddigheten från jästen står i centrum), en inte allt för extrem Amerikansk IPA (för de som gillar humle) och en brittisk stout (bränd och fyllig).

    SvaraRadera
  4. @Gustav: Mitt upplägg blir ganska likt ditt, fast på bara 4 öl;-) Jag byter nog din belgisk dubbel mot en Weissbier av tyskt klassiskt snitt…och din brittiska stout blir en svensk dito med oatmeal…
    Som sagt, det är svårt att välja ölstil...men framför allt är det svårt att välja ut 4 öl av det enorma utbud som finns. Som tur är så har jag plockat ihop några lådor "smågodis" också…som förtäring efter provningen;-)

    SvaraRadera