Mikkeller 10

Som så många andra är jag lite av en humle-nörd, speciellt så här på sommaren. En öl av typen pale ale eller india pale ale med rikliga givor amerikansk humle är alltid gott och ofta infinner sig en brett leende när jag sniffar och smakar på en sådan.
Så det var med ganska höga förväntningar jag hällde upp Mikkellers skapelse med det korta namnet "Mikkeller 10". Siffran 10 står i det här fallet för de 10 humlesorter som ölet innehåller.
Mikkeller gjorde ju i höstas 10 "nya" single hop IPAs som funnits på välsorterade pubar i Sverige och det arrangerades också några provningar där alla 19 olika single hop öl provades.
Mikkeller avslutade denna single hop-serie med att brygga en 11:e IPA på samma recept men då med samtliga humlesorter. Dessa humlesorter är Amarillo, Centennial, Cascade, Chinook, East Kent, Nelson Sauvin, Nugget, Simcoe, Tomahawk,  och Warrior.
Upphälld i glaset ser den nästan ut som nyponsoppa, grumlig och mörkt orangefärgad. Vet inte om det var lite köldgrumling eller om den brukar vara så här pass grumlig? Skummet är fantastiskt tjock och gräddfärgat.
Dofterna är, föga förvånande, enormt fruktiga med inslag av apelsin, nektarin och lite fläder. Långt där bak tycker jag mig känna toner av havre.
Smaken ligger väldigt mycket i linje med doften och man känner tydligt smak av apelsin, röd grape och tallbarr. Eftersmaken erbjuder svaga brödtoner och även päron. Svagt vinös känsla och även lite söt.
Beskan slår till hårt och skoningslöst och hänger kvar längre än du kan säga alla humlesorterna i denna öl.
Ja, vad kan man säga? en bukett av humle och med smaker som blir så många så man knappt känner dem alla.
En ren och skär humlebomb som kunde haft lite mer syra för att balansera den långa efterbeskan, men den var helt klart mycket god.
Passar till:  Mexikanskt, chili och kryddstarka Thai-rätter
Betyg 8 av 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar