Flying Dog - Stray Dogs

Förra veckan provade jag samtliga fyra sorter i Flying Dog lådan "Stray Dogs", som består av "Raging Bitch Belgian Style IPA", "Snake Dog IPA", "Doggie Style Classic Pale Ale" och "Old Scratch Amber Lager".
Fyra öl av fyra olika öltyper och med väldigt olika karaktärer. Lådan säljs av Wicked Wine och kan privatimporteras.


Den första ölen jag provade var deras amber lager - "Old Scratch".
En något mörkt bärnstensfärgad öl med ganska vitt skum. Den håller 5,5 % ABV och har en beska på 19,5 IBU. Humlesorterna i denna lager är Tysk Perle och Hallertau och den är brygd i en medeltemperatur som ger den en blandad karaktär av lager och ale - en öltyp som jag tror är densamma som California Common eller Steam Beer.
Dofterna är ganska blygsamma men man hittar brödtoner, karamell och vissa fruktiga men obestämbara nyanser. Smaken har även den inslag av karamell och en viss nyans av päron kan kännas. Eftersmaken lämnar spår av restsötma vilket inte gör att den känns så törstsläckande på egen hand. 
Passar till: Grillat kött av fläsk eller lamm. Andra kryddiga och salta maträtter.
Betyg 7 av 10


Nästa öl som jag tog ut ut lådan var deras pale ale - Doggie Style.
Denna pale ale håller också 5,5 % ABV men är ganska mycket beskare med sina 35 IBU. Humlesorterna i denna öl är Northern Brewer och Cascade vilket ger den dess fruktiga karaktär.
Färgen drar åt mörk bärnsten och skummet är lite smutsvitt.
Doften är väldigt maltbetonad med sina inslag av karamell och kola. Strax bakom infinner sig den spontana association av "fruktsoda", som kanske är en blandning av päron och apelsin?
Smakbilden är väldigt snarlik doften men tydliga inslag av karamell och svaga toner av citrus. Jag kommer att tänka på korksmak vilket jag inte riktigt kan placera till vad det kan vara. Svagt gräsiga toner och knappt märkbar eftersmak av mandelkubb.
Detta är en synnerligen törstsläckande pale ale som definitivt inte sticker ut på något sätt. Den är, för mig. väldigt lätt att ta till sig. Krispig och mycket behaglig.
Passar till: Hamburgare, Thai och Mexikanskt
Betyg 8 av 10
Nummer tre som kom upp ur lådan var deras belgiska IPA - Raging Bitch. En öl brygd på humlesorterna Warrior, Columbus och Amarillo och med en jästsort som passande nog heter "El Diablo". Nu hoppar vi upp i skalorna ganska markant, dels alkoholhalten på 8,3 % ABV och dels vad gäller beskan med sina 60 IBU.
Ölet har återigen dragning åt mörk bärnsten och skummet ser nästan gräddigt ut.
Tydliga dofter av kryddnejlika, skumbanan och tropiska frukter. En sötaktig apelsindoft kan också kännas. 
Smaken är först lite söt men övergår till en mycket tydlig efterbeska. Smaken ger klara toner av tallbarr, grape och aprikos och avslutas med en viss estrig päronsmak och lite bittermandel.
Alkoholhalten känns inte alls och den kan nog vara farligt lättdrucken. En spännande blandning av belgisk veteöl och en amerikansk IPA.
Passar till: skaldjur, cajun och rätter med örtiga inslag
Betyg 7 av 10


Sista ölen upp ur lådan blev deras IPA - Snake Dog. En något alkoholsvagare öl än den föregående på 7,1 % ABV. Denna IPA har samma inledande humlesorter som Raging Bitch, Warrior och Columbus. Beskan ligger på samma som föregående, dvs 60 IBU.
Färgen är mörkt bärnstensfärgat och det kraftiga skummet har en krämaktig konsistens.
Intensiva dofter av aprikos, apelsin, grape och honungsdofter som följs upp av lite söta karamelltoner.
Söt smak av apelsin och stora inslag av grape och tallbarr. I eftersmaken kommer toner av bröd och kola.
Svagt eldig ton med en lite oljig känsla i munnen och en medelkropp med en ganska mjuk kolsyra. Beskan torkar nästan ur gommen.
Passar till: Thai, Indisk curry och exotiska frukter
Betyg 8 av 10


En riktigt trevlig blandning öl får man i denna "mix-låda" där betygen överlag ligger ganska högt. Så här i efterhand kan man konstatera att färgen i dessa öl är den gemensamma nämnaren med sin ganska mörka bärnstensfärg. Fick man önska så skulle de gärna få byta ut deras amber lager mot deras "Gonzo" Imperial Porter, för att få större spridning på karaktärerna. 

1 kommentar:

  1. Kul läsning Pelle!

    Så här enkelt gör ni beställning på blandlådan. Pris 349 kr för 12 kanon öl!

    http://www.wickedwine.se/Flying-Dog-Mixpack.htm

    Mvh Mattias, Wicked Wine

    SvaraRadera