En belgisk Yeti

Vissa är ju högst tveksamma till att Yeti existerar på riktigt. Ännu färre torde då tro på att det finns en belgisk Yeti…men så är ju fallet. Jag pratar naturligtvis om en ny variant av den amerikanska ölen Yeti, nämligen "Belgian Style Yeti Imperial Stout".
Den ordinarie varianten hör som sagt till en av mina absoluta favoriter. Den har nästan blivit lite av ett lördags-godis så här på vinter-halvåret.
Denna variant har samma svarta nyans i färgen med ett nougatfärgat skum. Det är fortfarande en Imperial Stout och alkoholhalten ligger på fina 9,5 % ABV.
Den komplexa doftbilden ger nyanser av dadlar, fikon, och torkade aprikoser. Toner av kola och odefinierbara kryddor (grilkryddor) kan skönjas.
Smaken av salmiak och kakao är påtaglig, med inslag av övermogen frukt. Påminner lite om en fruktkompott av dadlar, fikon och aprikoser.
Ölet ger en mycket torr avslutning med eftersmaker av kakao och bränt bröd. Konsistensen är underbar…och lite trög.
Denna variant är helt klart något tunnare och lite fruktigare än sitt original med en svagt kryddig ton. Den bjuder också på svagt vinösa inslag med en viss syrlighet, stora och komplexa smaker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar