Julöl och julmat i kombination - vilken säsongsavslutning

Igår hade vi säsongsavlsutning för årets ölrpovningar på Café Sylvia. Temat för dagen var julölsprovning i kombination med några väl utvalda smaker från julbordet. På förhand såg deltagandet ut att bli det normala med ca 20 personer. Döm om min förvåning då jag anlände och fick veta att antalet stigit till 25. Precis när vi ska börja provningen anländer ytterligare ett sällskap på 4 personer och en kvart in i programmet kommer ytterligare ett nyfiket sällskap på 4 personer. Så när vi väl kastade oss in i kvällens program så var antalet deltagare 33 stycket helt plötsligt. Otroligt kul att vi på årets avslutning också fick nytt deltagarrekord. Efter den sedvanliga inledning om ölets egenskaper och med fokus på dofter och smaker så kastade vi oss in i själva provningen. Jag hade på förhand komponerat vilka öl som skulle provas till vilka smaker från julbordet och även hur jag antagit att utfallet skulle bli i teorin. Detta hade alla deltagare fått som underlag. Nedan följer själva upplägget med min teori och det faktiska utfallet.

Till Sillen:

Abita Christmas Ale, 11335
Ölstil: Amerikansk Brown Ale
Teori:Ett fruktigt öl med tydliga inslag av julkryddor. Ganska påtaglig beska vilket borde para sig fint med den feta sillen. Hur den står emot syran blir spännande.
Utfall: En alldeles för tunn brown ale. Den påtagliga beskan var som bortblåst och nu blev den platta och vattnig. Löken lyfte dock smaken på ölet något, vilket kan vara avgörande.

Snowblind, 14440
Ölstil: Strong Ale
Teori: Ett mycket fruktigt öl med sina tydliga inslag av exotisk frukt från den amerikanska humlen. Beskan i denna borde också skära igenom den feta fisken och fräscha upp gommen mellan tuggorna.
Utfall: Stod sig riktigt bra till sillen. De fruktiga inslagen fungerade bra och beskan var tillräcklig för att fungera med den feta sillen. I efterhand tror jag mer på en öl med ännu kraftigare maltinslag som kommer bära upp sillen likt ett vörtbröd. Beskan kan också vara lite kraftigare. Tänk på att mängden lök kan avgöra mycket i utfallet.

Till Jansson och Köttbullar:
Nils Oscar Julöl, 11314
Ölstil: Scotch Ale
Teori: Ett lite brödigare öl med juliga inslag. Maltinslagen borde fungera utmärkt till köttbullarnas lite söta toner.
Utfall: Sötman slog igenom lite för mycket och fungerade inte så bra till den gräddiga Janssons frestelse. Smakerna fungerade bra överlag och ölet gav en värmande känsla.

Mikkeller Santa's Little Helper, 11354
Ölstil: Belgian Strong Ale
Teori: En knepig öl att para till maten. Kan fungera utmärkt både till fiskrätter och kötträtter. Kanske blir det en fullträff till Jansson och Köttbullar. Med de smått syrliga inslagen kan den mycket väl fungera även till sill och lax.
Utfall: De syrliga inslagen fungerade okej, men inte klockrent. Denna skulle förmodligen fungerat mycket bra till sillen och ännu bättre till laxrätterna på julbordet.

The Shipyard Longfellow Winter Ale, 11013
Ölstil: Engelsk Porter
Teori: Med dessa tydliga inslag av bröd och karamellisering borde köttbullarna vara en given partner. Kanske för kraftig till Jansson dock.
Utfall: En mycket lyckad kombination. Smakerna (smörkola och grädde) i Janssons frestelse lyftes ytterligare och köttbullarna blev ett med denna porter.  Ölet i sig gav en gräddig känsla med dess mjuka kolsyra.

Till Pepparkakor och ostar (Brie och Roquefort)

S:t Eriks Barley Wine God jul, 11542
Ölstil: Barley Wine
Teori: En ren chansning att köra på Barley Wine till pepparkakor. Till de rätta ostarna är den en given kompanjon till ostbricka. Klarar den av att parera julkryddorna i pepparkakorna blir det succé. Kan med fördel avnjutas som avec när julbordet är avdukat. Varför inte bjuda tomten på ett glas för att värma sig!!
Utfall: Denna Barley Wine med Brie var en mycket lyckad kombination speciellt då ölet var så pass fruktigt. När även pepparkakan fick vara med och spela så lyftes en markant apelsinsmak fram. Ändå så anser jag att den fungerar allra bäst med bara osten.

Sigtuna Midvinterblot, 11304
Ölstil: Imperial Porter
Teori: Här har vi en extremt kraftig öl med en komplex doft- och smakbild. Till hårdostar är den perfekt. Klarar den av lite mjukare ostar och pepparkakor? Till kraftigare kötträtter på julbordet är den ett givet val. Perfekt att avnjuta i ensamt majestät när tomten har gått hem till sig.
Utfall: Till en Brieost tar denna öl helt över och inga smaker från osten kunde kännas. När en bit Roquefort mötte denna kraftiga smakbomb var kvällens vinnare utsedd. När vi så kompletterade med pepparkaka också så var infann sig det där ögonblicket av sann njutning.

Som ni ser så blev inte utfallet alltid som jag trott, man har fortfarande en hel del att lära. Några av kombinationerna blev i alla fall så pass lyckade som man både hoppats och trott, som t.ex. Sigtunas Midvinterblot och Roquefortost på pepparkaka. Prova att byta ut glöggen mot denna kombination och ni kommer vara helt sålda.

Tack för i år till alla er som deltagit på provningarna och håll ögonen öppna för nästa års program. Vi kommer satsa ännu hårdare på att få allt fler att upptäcka ölets magi och jobba stenhårt för att få tillbaka ölet i finrummet.
"Beer is the new wine" - tänk på det!! 

1 kommentar:

  1. Intressant provning och mycket bra inlägg. Kan komma att bli användbart till årets alla julbord.

    SvaraRadera