Till Sillen:
Abita Christmas Ale, 11335
Ölstil: Amerikansk
Brown Ale
Teori:Ett
fruktigt öl med tydliga inslag av julkryddor. Ganska påtaglig beska vilket
borde para sig fint med den feta sillen. Hur den står emot syran blir
spännande.
Utfall: En
alldeles för tunn brown ale. Den påtagliga beskan var som bortblåst och nu blev
den platta och vattnig. Löken lyfte dock smaken på ölet något, vilket kan vara
avgörande.
Snowblind, 14440
Ölstil: Strong Ale
Teori: Ett mycket fruktigt öl med sina tydliga inslag av
exotisk frukt från den amerikanska humlen. Beskan i denna borde också skära
igenom den feta fisken och fräscha upp gommen mellan tuggorna.
Utfall: Stod sig riktigt
bra till sillen. De fruktiga inslagen fungerade bra och beskan var tillräcklig
för att fungera med den feta sillen. I efterhand tror jag mer på en öl med ännu
kraftigare maltinslag som kommer bära upp sillen likt ett vörtbröd. Beskan kan
också vara lite kraftigare. Tänk på att mängden lök kan avgöra mycket i
utfallet.
Till Jansson och Köttbullar:
Nils Oscar Julöl, 11314
Ölstil: Scotch Ale
Teori: Ett lite
brödigare öl med juliga inslag. Maltinslagen borde fungera utmärkt till
köttbullarnas lite söta toner.
Utfall: Sötman
slog igenom lite för mycket och fungerade inte så bra till den gräddiga
Janssons frestelse. Smakerna fungerade bra överlag och ölet gav en värmande
känsla.
Mikkeller Santa's Little Helper, 11354
Ölstil: Belgian
Strong Ale
Teori: En knepig öl att para till maten. Kan fungera utmärkt
både till fiskrätter och kötträtter. Kanske blir det en fullträff till Jansson
och Köttbullar. Med de smått syrliga inslagen kan den mycket väl fungera även
till sill och lax.
Utfall: De syrliga inslagen fungerade okej, men inte
klockrent. Denna skulle förmodligen fungerat mycket bra till sillen och ännu
bättre till laxrätterna på julbordet.
The Shipyard Longfellow Winter Ale, 11013
Ölstil: Engelsk
Porter
Teori: Med dessa tydliga inslag av bröd och karamellisering
borde köttbullarna vara en given partner. Kanske för kraftig till Jansson dock.
Utfall: En mycket lyckad kombination. Smakerna (smörkola och
grädde) i Janssons frestelse lyftes ytterligare och köttbullarna blev ett med
denna porter. Ölet i sig gav en gräddig
känsla med dess mjuka kolsyra.
Till Pepparkakor och ostar (Brie och Roquefort)
S:t Eriks Barley Wine God jul, 11542
Ölstil: Barley Wine
Teori: En ren
chansning att köra på Barley Wine till pepparkakor. Till de rätta ostarna är
den en given kompanjon till ostbricka. Klarar den av att parera julkryddorna i
pepparkakorna blir det succé. Kan med fördel avnjutas som avec när julbordet är
avdukat. Varför inte bjuda tomten på ett glas för att värma sig!!
Utfall: Denna Barley
Wine med Brie var en mycket lyckad kombination speciellt då ölet var så pass
fruktigt. När även pepparkakan fick vara med och spela så lyftes en markant
apelsinsmak fram. Ändå så anser jag att den fungerar allra bäst med bara osten.
Sigtuna Midvinterblot, 11304
Ölstil: Imperial Porter
Teori: Här har vi
en extremt kraftig öl med en komplex doft- och smakbild. Till hårdostar är den
perfekt. Klarar den av lite mjukare ostar och pepparkakor? Till kraftigare
kötträtter på julbordet är den ett givet val. Perfekt att avnjuta i ensamt majestät
när tomten har gått hem till sig.
Utfall: Till en
Brieost tar denna öl helt över och inga smaker från osten kunde kännas. När en
bit Roquefort mötte denna kraftiga smakbomb var kvällens vinnare utsedd. När vi
så kompletterade med pepparkaka också så var infann sig det där ögonblicket av
sann njutning.
Som ni ser så blev inte utfallet alltid som jag trott, man har fortfarande en hel del att lära. Några av kombinationerna blev i alla fall så pass lyckade som man både hoppats och trott, som t.ex. Sigtunas Midvinterblot och Roquefortost på pepparkaka. Prova att byta ut glöggen mot denna kombination och ni kommer vara helt sålda.
Tack för i år till alla er som deltagit på provningarna och håll ögonen öppna för nästa års program. Vi kommer satsa ännu hårdare på att få allt fler att upptäcka ölets magi och jobba stenhårt för att få tillbaka ölet i finrummet.
"Beer is the new wine" - tänk på det!!
Intressant provning och mycket bra inlägg. Kan komma att bli användbart till årets alla julbord.
SvaraRadera