Möt Bryggaren - Björn Falkeström från Oppigårds Bryggeri

Näste man ut i denna serie är som sagt Björn Falkeström från Oppigårds Bryggeri. Bryggeriet som vi svenskar har kommit att älska för deras otroligt goda och eftertraktade öl, såsom Amarillo Spring och Summer Twist. Håll till godo!

Bryggare: 
Vi har ingen bryggmästare. Däremot har Henrik och Christoffer gått Bryggeriteknisk utbildning i Grängesberg/Ludvika. Mattias går andra året och jobbar parallellt hos oss. Själv har jag ingen bryggeriutbildning alls.
Bryggeri:
Oppigårds Bryggeri AB
Hur länge har du jobbat med ölbryggning?
7 år
Hur länge har du arbetat i nuvarande bryggeri?
Jag började bygga bryggeriet 1997. 2003-12-31 krossades första malten
Vad är speciellt med ert bryggeri, vad skiljer er från andra?
Vi har egen borrad brunn på 125 meters djup. Vi har byggt alla byggnader från början. Det allra mesta har vi byggt själva.
Vilka öl bryggeri ni återkommande och vilka är era special- och säsongsöl?
Året runt: Single Hop Ale, Golden Ale, Starkporter, Amarillo. Tillfälliga öl: Winter Ale, Easter Ale, olika våröl o sommaröl, nu till SBWF kommer vi ut med tre öl som är helt nya: Hoppy Chinook, Hoppy Saaz och Bangalore Twice.
Hur kom det sig att du blev bryggare?
Jag bryggde öl första gången 1984. Sen har intresset ökat. Att det blev ett bryggeri beror på en del omständigheter som livet för med sig kombinerat med bryggarintresset och en viss envishet.
När bryggde du din första öl, och vad var det för öltyp?
Se ovan, men vad det var vet jag inte, det blev väldigt svagt och smakade mest jäst vill jag minnas.
Vilken öl är du mest stolt över att ha gjort?
Vi var mycket nöjda med Winter Ale i fjol. För övrigt så är det väl alltid kul när man lyckats göra en förändring i processen som förbättrar ölets kvalitet.
Vad gör en bryggmästare bra, anser du?
Noggrannhet
Hur får du inspiration till nya öl?
När man provar andras öl.
Har du någon Bryggmästar-förebild?
Nej inte nu längre. Innan vi kom igång så såg jag upp till de småbryggerier som startade på sent 1990-tal.
Vad drack du för öl senast?
Bangalore Twice från lagringstank.
Vilken är den godaste öl du druckit, hittills?
Ingen aning, men allt som är riktigt fräsch brukar ju vara riktigt gott om det inte är helt obalanserat. Ålö Ale på SBWF 2004 kanske, cAmarillo på SMÖF 2008 eller en Bergsmansöl som jag drack en kväll förra veckan.
Hur tror du att bryggerinäringen i Sverige kommer att utvecklas de närmaste 5 åren?
Om det finns intresse, ork och kapital så tror jag vi kan se framför oss ytterligare 3-6 småbryggerier som levererar flasköl i lite större kvantitet på Systembolaget.

Tills sist:
Om du var en Öltyp, vad skulle du vara då och varför? 
Svårt! Kräver lång eftertanke! Ber att få återkomma.
Familj?
Fru o två barn (10+15 år)
Om du inte brygger öl vad gör du helst då?
Grillar och dricker öl eller spelar dragspel och dricker öl.
Har du någon dold talang?
Spelar dragspel ibland.


Känner ni som jag, att det finns mer under ytan att utforska? Jag tackar Björn för att han tog sig tid med denna intervju och hoppas att få träffa Björn i egen hög person under SBWF för att få svara på frågan "Vilken öltyp är du?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar