Kvalitetsöl på burk - När kommer den första svenska?

Inspirerad av denna artikel hos CraftCans.com så önskar man ju verkligen att vi hade lite av detta beteende i Sverige, att de kvalitetsöl som efterfrågas mest kommer ut på burk. Bland de mest insatta är jag ganska övertygad om att det inte längre finns argument som "ölet håller sämre på burk" eller "kvalitetsöl smakar bäst ur flaska" eftersom det inte är sant. 
Tittar man på statistik sammanställd av CraftCan via BeerAdvocate så blir man onekligen imponerad över hur många bra öl som erbjuds på burk. Med inte mindre än 32 olika amerikanska IPA´s, 26 olika amerikanska pale ale, 24 olika amerikanska amber ale och ett 50-tal andra öl bland de 10 mest populära ölstilarna blir man onekligen avundsjuk. Inför året 2011 har redan över 20 nya öl aviserats att komma på burk.
Det närmaste vi i Sverige kommer under överskådlig tid är väl att BrewDog släpper sin "nya" Punk IPA på burk i april på Systembolaget, som Dempa uppmärksammat här.
Vad jag förstår är det en kostsam historia för bryggerierna att investera i den nödvändiga utrustningen men man kanske kan göra som BrewDog och tappa sin öl på burk hos någon som redan har den utrustningen.
Jag tycker det är dags att vi i Sverige kan få lite kvalitetsöl på burk och visa svenska folket att burköl faktiskt kan vara kvalitetsöl. Jag tycker onekligen att det ser trevligt ut på dessa bilder, som jag hittat hos just CraftCans.


Vilken svensk kvalitetsöl blir först att komma på burk? och hur länge får vi vänta?

4 kommentarer:

  1. Man tycker ju att Spendrups borde släppa t.ex gotlands-ölerna på burk för att visa lite på att det kan vara burk även fast det inte är ljus eurolager..

    SvaraRadera
  2. Det är inte många pubar/restauranger som säljer burköl, av någon anledning.

    SvaraRadera
  3. @Anonym: Det kanske främst är för att det inte finns så många kvalitetsöl på burk i Sverige. Importörer som Brill & Co och Great Brands kunde kanske ta hem kvalitetsöl på burk från USA. Jag tror att det skulle gå bra att sälja dessa.
    @Rille: Ja, Spendrups har ju i alla fall utrustningen!!

    SvaraRadera
  4. Det har inte varit några större problem att sälja Oscar Blues-öl på burk på lokal korg.

    Något som i sammanhanget förvånat mig är att inte Ska Modus Hoperandi lanserades på burk här, den verkar i USA betydligt vanligare på burk än flaska. Men det är väl ett beslut/önskemål från Systembolaget.

    SvaraRadera