Månen Tur och Retur - Eklipse Pale Ale

Så här i efterhand inser jag ju att denna recension borde ha publicerats förra lördagen då det var "Super-måne", vilket hade passat bra in i ett mån-tema! Denna öl är visserligen inte någon nyhet längre men icke desto mindre så kan det ju vara någon som missat den. Jag pratar alltså om Eklipse Pale Ale (4,5 % ABV, SB 11129) från det danska Köpenhamns-bryggeriet Bryggeriet Djaevlebryg.
I glaset har den en vacker bärnstenfärg med ett massivt, småbubbligt skum som är lite off-white i färgen och väldigt kvarhängande.
Doften bjuder på ett rikt spektra i form av citrus, med dragning åt grape och apelsin. Man hittar också tydliga inslag av aprikos och tallbarr. Ölet har också stora inslag av smörkola, vilket förvånar mig lite, och även knäckebröd. I bakgrunden lurar svaga noter av vått gräs eller halm. Man får känslan av att denna inte enbart är en humlebomb utan även har en stadig maltbas i bakgrunden.
Då dofterna ändå lurat in en på humlespåret så blir man lite förvånad över den brödiga smaken, som jag tycker tar överhanden, men där den fruktiga tonen och eftersmaken balanserar upp det hela på ett mycket bra sätt.
Kroppen är måttlig med en lätt kolsyra. Avslutningen känns väldigt torr och krispig.
Denna öl känns väldigt frisk och lätt med en lättsam efterbeska. Så även om doften leder in dig på en humlebomb med sitt rika spektra och smaken sedan känns mer maltbetonad så måste jag anse att den känns väldigt välbalanserad. Inte världens bästa öl men väldigt lätt att ta till sig.
Passar till ost: Vällagrad cheddar eller Gouda
Passar till varmrätt: Thairätter med räkor
Passar till dessert: Gino, Passionsfrukts cheescake
Betyg 7 av 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar