Öl och mat i kombination

Jag tänkte bjuda på en väldigt vårlig smakupplevelse, som dessutom passar väldigt bra med en witbier eller en amerikansk pale ale. Förrätten, som var en Räkceviche med huvudingredienserna räkor, färsk mango, chili, lime och koriander var som klippt och skuren för att serveras med en "Vårwit" från Beer Here.
En öl som förutom att den är en blandning av en belgisk och tysk witbier dessutom innehåller koriander och apelsinskal. På förhand kunde jag nästan känna att denna kombination bara måste vara lyckad.
Räcevichen passar som sagt väldigt bra som förrätt och kommer nog vara en favorit i sommar också, eller varför inte låta den vara med redan på påskbordet.
Till 4 personer behövs:
- 1 kg räkor
- 1 lite scharlottenlök
- 1 vitlök
- 1 lime (saften)
- 1 färsk mango
- 1 kruka koriander
- 1 röd chili
- 2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
2 tortillabröd


Finhacka alla ingredienser och blanda i en skål.
(mangon kan vara lite svår att få loss från sin platta och stora kärna, speciellt om den är lite omogen)
Pressa i limesaft och häll på oljan.
Blanda väl.
Skär 3 centimeter breda "remsor" av tortillabrödet och rosta lätt i ugnen i ca 10 minuter (175 grader).
Servera cevichen i glas och stick ner 2 tortillabrödsremsor.
Toppa med några hela korianderblad.
Avnjutes med en lagom kyld "Vårwit" eller liknande witbier. 
Som alternativ dryck kan man välja en amerikansk pale ale med inslag av citrus och mango eller andra exotiska frukter.

3 kommentarer:

  1. Detta låter riktigt gott för gommen, speciellt med ölen till - måste bara provas, stort tack!

    SvaraRadera
  2. Låter som en mycket bra kombination, synd att man inte äter räkor bara :-/

    SvaraRadera
  3. Prova ceviche med en bra suröl, t.ex. Rodenbach eller en bra gueuze. Sanslöst fräscht och gott, perfekt aptitretare som förrätt.

    SvaraRadera