Allt om Öl Festivalen 2011 - Första rapporten

Vimmelbild från Food Courten
I natt när festivalen stängde kände jag mig otroligt glad, framförallt för att alla besökare och utställare också verkade väldigt glada och nöjda. Idag känns det lite mer som separationsångest!
Men, man kan se det så här istället - Nu är det bara 363 dagar kvar till "Allt om Öl Festivalen 2012".
Stämningen har varit på topp de bägge festivaldagarna och under lördagen kändes livet lite lättare när vi fick sol och värme på festivalområdet.
Några detaljer kring festivalen:
- Totalt fick vi 800-900 besökare på de två dagarna, där vi under lördagen fick ungefär 650 av dessa.
- Antal ölsorter som officiellt fanns för provning hamnade på 89 stycken
- Antal ölsorter totalt hamnade nog ganska prick på 100
- De flesta eventen var välbesökta och totalt utbildades ca 150 personer på de olika ölskolorna och andra events.
- Att besökarna var intresserade av kvalitetsöl visade sig bl.a. i att vakterna endast behövde "utvisa" 2 besökare av alla 900 gäster och att det hos utställarna var en rykande åtgång på de allra dyraste ölsorterna.

Nynäshamns Ångbryggeri
Lördagens final blev avslöjandet av de bägge vinnarna i omröstningarna av festivalens bästa öl. I klassen "Folkets Val" fanns det alltså 89 ölsorter att rösta på och 49 av dessa fick röster av besökarna. De 10 bästa placerade ölen blev dessa:
  • Mälarbadens sommar ale (Allt om Öl Festivalens festivalöl), 20 % av rösterna
  • Stenstrand SommarAle, 12 % av rösterna
  • Anders Dubbel-IPA, 9 % av rösterna
  • Stockholm Syndrome, 8 % av rösterna
  • Landsort Lager, 7 % av rösterna
  • Duff Beer, 7 % av rösterna
  • Abstrakt 06 
  • Sigtuna Summer IPA 
  • S:t Eriks IPA 
  • S:t Eriks Witty
Vinnaren i klassen "Folkets Val" blev alltså "Mälarbadens Sommar Ale" där var femte person som röstade tyckte den var bäst. På en hedrande andraplats kom "Stenstrand SommarAle" från Nynäshamn.
Det som var extra kul var att i princip alla utställare hade med minst en öl bland dessa 10.
Stort grattis till Lucas och Eskilstuna Ölkultur till vinsten.

Wicked Wine
Festivalen hade också sin egen festivaljury, bestående av Ofiltrerat, BeerDrivel, Humligheter, Henrik från nedlagda bloggen HumleHenke, Janne från ölsällskapet Humulus Lupulus samt mig själv). Under dagen hade vi i festivaljuryn nominerat 10 öl var bland alla öl i utställarområdet. Dessa nominerade öl markerades med silverstjärnor och gav ett visst intresse bland utställare och besökare.
De 10 öl som sedan fick flest nomineringar valdes ut till en blindprovning där vi i juryn provade dessa utan att veta i vilken ordning de serverades. Vi provade dessa öl under en dryg timme och kom gemensamt fram till en vinnare.
De 10 nominerade ölen var följande:
- Mälarbadens Sommar ale, Eskilstuna Ölkultur
- East River Lager, Sigtuna Brygghus
- S:t Eriks Wit, S:t Eriks
- Nils Oscar Barley Wine, Nils Oscar
- Anders Dubbel IPA, Eskilstuna Ölkultur
- Labyrinth Black Ale, Wicked Wine (Uinta Brewing Company, USA)
- Mohawk vs Amarillo, Wicked Wine (Mohawk Brewing)
- Stockholm Syndrome, Sigtuna Brygghus
- Stenstrand SommarAle, Nynäshamns Ångbryggeri
- Landsort Lager (ofiltrerad), Nynäshamns Ångbryggeri
Efter sammanställning av betygen så stod en vinnare klar.
Vinnaren blev "Anders Dubbel IPA" från Eskilstuna Ölkultur med motiveringen "Elegant, rå och orädd men samtidigt som en smekande käftsmäll" och med det avsågs den otroligt häftiga humle-kompositionen där alkoholhalten var så väl dold att den kunde intas i ett stort antal, och med en lång beska som låg kvar som en smekning i strupen.
Förutom att vi ska gratulera Eskilstuna Ölkultur till att de tog hem full pott så tycker jag vi ska uppmärksamma att utställarna mangrant var med bland dessa 10 nominerade öl. Det, om något, säger en hel del om kvalitén på svenska hantverksöl.

Avslutningsvis vill jag framföra många och stora TACK till utställarna, besökarna, festivaljuryn och alla som var med och gjorde denna festival möjlig.
Alla ni som var med och arrangerade och jobbade på festivalen tycker jag ska sträcka på ryggen och vara stolta för en väl genomförd festival.
Jag kommer publicera ett antal artiklar till om festivalen senare i veckan.

4 kommentarer:

  1. Bra jobbat med festivalen Pelle och alla ni andra som slet. Det var mycket trevligt att botanisera bland ölen och prata med utställare och besökare. Ser fram emot nästa års festival.

    SvaraRadera
  2. Tack Stefan! Är det bara upp till mig så är detta början på en tradition.

    SvaraRadera
  3. Bra jobbat, fortsätt med det. Bra artikel, jag gillar det verkligen interesting.Give mer information om detta ämne. Ingår fler saker i framtiden i denna blogg.

    SvaraRadera
  4. @Konferens Göteborg: Tack för berömmet! Du får förtydliga din fråga "Ingår fler saker i framtiden i denna blogg". Vad menar du med "saker"?

    SvaraRadera