Spektakulär öl för en spektakulär dag

Om man som jag, provar ganska speciella öl till vardags, så vill man gärna ha extraordinära öl vid ett så pass speciellt tillfälle som sitt eget bröllop.
Av den anledningen så hade jag sett till att det beställts några riktigt bra öl från ett par av Sveriges bästa importörer, Brill & Co. och Wicked Wine. Av olika anledningar kommer detta inte bli en regelrätt recension av dessa extraordinära öl, där den främsta anledningen var att jag hade fokus på helt andra saker denna dag än att sitta med näsan i ölglaset och föra anteckningar.
Före och under middagen fanns några av mina favoritöl, som ändå var noga utvalda att passa en bred publik. I kylhinken samsades dessa öl med läsk och annat till de omyndiga och till de oinvigda. Öl som ”Mikkeller Draft Bear”, denna fantastiskt krispiga imperial pils med en humlekaraktär som drar åt pale ale, eller de alltid så pålitliga "iporna" "Double Trouble" från Founders och "2xIPA" från Southern Tier. Sigtuna fick bidra med deras Summer IPA och sedan hade vi också en nykomling, vad mig anbelangar, från Nøgne Ø i form av deras "Dobbel IPA". En Dubbel IPA som Nogne bryggt i samarbete med den japanske bryggmästaren Toshi Ishi. Sist men inte minst fanns också Omnipollo Leon, som flera gäster uppfattade som en mycket kompetent ersättare till mousserande vitt vin,

Efter en lång men mycket trevlig middag fortsatte festligheterna med ännu fler spektakulära öl, både inköpta och framtagna ur mina egna gömmor.
Bland de mer namnkunniga kan nämnas "Sierra Nevada 30th Anniversary Black Barley", 
"Sierra Nevada 30th Reserve Grand Cru", Mikkellers "Beer Geek Brunch Weasel Barrel Aged - Highland" och Yeti Espresso Oak Aged Imperial Stout från Great Divide.

De största upplevelserna, och minnena, är från Sierra Nevadas "Our Brewers Reserve Grand Cru" som hade en otroligt häftig och odefinierbar doft av kork och toner av ekfatssmaker men samtidigt en märklig eftersmak av något gammalt, lite som farstun doftade när man besökte gammel-farmor (min teori är att det var fattonerna som slog igenom i eftersmaken). Jag måste ändå påstå att de övriga dofterna och smakerna av den ölen var mäkta imponerande där de lyckats få med stor fruktighet med tonvikt på citrus, starka inslag av tallbarr men samtidigt en otroligt välsnidad maltkropp med starka inslag av karamell och kola. Man blir kanske mindre förvånad över resultatet när man konstaterar att de blandat deras tre bästa öl, "Celebration Ale", ekfatslagrad "Bigfoot" samt "Pale Ale" och sedan torrhumlat den rejält.
Okej, priset är i värsta laget, men jag skulle vilja påstå att den var spektakulär.

När jag väl kom fram till att prova den espresso-smaksatta eklagrade Yeti Imperial Stouten (Espresso Oak Aged Yeti Imperial Stout) så var mina smaklökar så pass bedövade att jag bara kunde konstatera att jag behövde vatten att skölja munnen med…! Strax innan hade någon dessutom öppnat en "Black Albert" (som jag blev tvungen att smaka på), en Russian Imperial Stout som med sina dofter och smaker kan slå ut det mesta under en kväll. Lägg därtill tre olika vin, otroligt goda maträtter och kaffe och jordgubbs-mousse tårta så kanske ni förstår att doft- och smaklökarna var ganska avtrubbade.
Som avslutning på detta eldorado av upplevelser så skålade jag med min nyblivna fru med  ett glas Samuel Smith Imperial Stout av årgång 1985, som även om den var en av de äldsta ölen jag druckit absolut inte var dagens mest minnesvärda upplevelse. Den var helt enkelt lite för tunn och hade nog passerat sin "peak" för flera år sedan. Hade jag inte vetat att den var av den årgång som den var hade jag förmodligen blivit mer imponerad, tyvärr.
Förmodligen har jag missat att nämna en hel del öl, och många av dem jag ställt fram hann jag dessutom inte med att prova. Lyckligtvis fanns det också en hel del godsaker kvar på bordet dagen efter, som jag kommer att få prova under mer ordnade former framöver.
Men det var i alla bemärkelser en minnesvärd dag och afton....och då pratar jag för en gångs skull inte i första hand om ölen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar