Escondidian Imperial Black IPA


För några veckor sedan släpptes ytterligare en öl med attityd från amerikanska Stone bryggeriet - 15th Anniversary Escondidian Imperial Black IPA - en öl i deras serie "Anniversary". Här har vi inte bara en öl i den relativt ovanliga ölstilen ”Black IPA” eller ”Black Ale” som den också kallas, utan en imperial-variant av den, vilket ger ytterligare dragning åt en Imperial Stout med dess torra och kraftigt brända maltkaraktär. Malt- och humlesorterna i denna öl ger dessutom en vink om att den är skapligt doft- och smakrik, eller vad sägs om maltosorterna Pale Malt, Cara-Bohemian, Carafa III Special, och Chokladmalt och humlesorterna Columbus (bittergiva) och Citra (smak och arom). Den är dessutom torrhumlad med Nelson Sauvin och Pacific Jade.

Denna öl har en alkoholhalt på 10,8 % ABV och är kolsvart och i motljus får den en dragning åt rubin.
Man känner omedelbart en otroligt kraftig doft av tallbarr med inslag av passionsfrukt, fläder och apelsin. Lite som exotisk fruktjuice.
Smaker av blodgrape, mango och aprikos infinner sig efter de första klunkarna och eftertoner av salmiak och torr apelsinchoklad letar sig fram. Jag får en kort känsla av romerska bågar.

Efterbeskan är extremt lång och ger en torr känsla och en längtan efter ett glas vatten (eller mer öl). Nämnas bör att den håller en IBU (teoretisk måttenhet för beska i öl) på 100, som är väldigt högt på skalan.
Påtagliga toner av alkohol ger sig till känna i gommen i efterhand och ger en eldig och värmande känsla i hela kroppen. Denna öl är extrem på alla sätt och vis och är definitivt inget att släcka törsten med. Den är otroligt häftig i sin fullkomliga explosion av humlekaraktärer och komplexa malt-rostighet. Gillar man denna något udda ölstil så lär man inte bli besviken. Den har delar av en imperial IPA med stora inslag av en imperial stout. 
Riktigt mumsig, säger jag.
Finns tillgänglig på Systembolaget (11160) i ett antal butiker runt om i landet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar