Amerikanskt är stort - Även på The Great British Beer Festival!

Enligt initierade källor uppgår nu den amerikanska representationen på "The Great British Beer Festival" till 180 olika öl. Merparten av dessa är dessutom hanverksöl från "den nya ölvärlden". Sverige representeras av 1 öl och detta i form av Sotholmens Extra Stout från Nynäshamns Ångbryggeri. Detta säger kanske en del om hur långt efter vi ligger i Sverige, inte vad gäller kvalitetsöl kanske men inställningen till den!
Londontidningen "The Independent" hade nyligen dessutom en artikel om amerikansk hantverksöl och det förklaras hur det har blivit en sådan framgång.
Man intervjuar bl.a Doug Odell från Odell Brewing Company, Garrett Oliver från Brooklyn Brewery samt Bob Pease från amerikanska bryggeriföreningen (Brewers Association). 
I artikeln framgår att man måste gå tillbaka till 1978 för att förstå utvecklingen av den amerikanska öl-scenen. 1978 fanns det 42 bryggerier i USA och alla bryggde de vad som i allmänhet kallas "amerikansk lager". Idag finns det över 1600 bryggerier och det stora flertalet av dessa är hantverksbryggerier. Odell och Garrett ger sin syn på hur utvecklingen har gått till och man jämför också med utvecklingen i Europa, speciellt den i Storbritannien. Brewers Association har t.o.m ett speciellt exportprogram framtaget för att skjuta fart ytterligare på den amerikanska succén kring deras hantverksöl.Det framgår också att den största marknaden för amerikansk hantverksöl, efter den inhemska, är Sverige. Jag rekommenderar starkt att läsa artikeln och låta er inspireras. Jag hoppas verkligen att vi inte ligger alltför många år efter USA och deras utveckling. Tänk om vi kunde uppnå 5 % av deras bryggeritäthet och inom en snar framtid kunna se ett 80-tal bryggerier i Sverige.
Hur många av er ska besöka festivalen förresten? Hade jag haft möjlighet skulle jag åkt dit enkom för att få prova 180 olika amerikanska hantverksöl.

4 kommentarer:

 1. Jag ska dit på fredag. Har även köpt biljetter till en föreläsning/provning som heter "The Great American Beer Revolution". Föreläsaren är en tjej som heter Melissa Cole och 6 st öl i framkanten kommer att provas...

  SvaraRadera
 2. Du är en lycklig man du! Nästa år ska jag boka in mig på denna festival eller Great American….

  SvaraRadera
 3. I'm going for the trade session on Tuesday but I'll be giving most of the US beers a miss (after all that's what OT is for!!)and will instead concentrate on getting as much quality UK beer down my neck as possible :)

  SvaraRadera
 4. Sure, but not 180 of them ;-)
  @Darren: Did you read the articel at the Independent? Do you agree with Mr. Olivers view in British beer development?

  SvaraRadera