IPA x 2 = Southern Tier 2XIPA


Bakom denna något matematiska formel döljer sig en American Double/Imperial IPA från Southern Tier Brewing Company och den heter alltså 2XIPA.
Ölen är relativt ljust mässingsfärgat och har ett ganska segt och lite oljigt skum. Doften är lite lätt parfymiskt med klara drag åt passionsfrukt och tallbarr. Vissa inslag av blodapelsin och aprikos kan skönjas också.
Det första som slår mig är att den har en väldigt välbalanserad beska och en framträdande maltighet i smaken. Alkoholhalten på 8.2 % är mycket väl dold. Spontant kände jag at detta var en mycket lättillgänglig DIPA (Double IPA) som var mycket len och rund i smaken och munkänslan. Jämfört med en del andra produkter från Southern Tier och andra DIPA-öl så tyckte jag faktiskt att denna var förvånansvärt lätt men samtidigt väldigt angenäm. Kanske borde jag betygsätta den som en vanlig IPA istället? men den har trots allt 4 humlesorter och tre maltsorter i receptet…ska försöka ta reda på vilka humlesorter det var? Vissa amerikanska recensenter anser att denna öl är den bästa som Southern Tier har bryggt. 
Betyg 8 av 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar