Jag tänkte börja skriva några artiklar om öl och mat i kombination och som så många andra är det ganska enkelt att börja prova olika öl med olika ostar. Nu föll det sig så idag att jag var på Systembolaget för att hämta några öl jag beställt och dessa var Averys "New World Porter" samt Harviestouns "Number of the Beast". Ostarna jag hade inhandlat var Itchie Bai (en fransk hård getost) och Manchego (en spansk hård fårost). Vissa skulle nog på förhand påstå att ingen av ölen skulle passa särskilt bra till någon av ostarna men det skulle visa sig att de hade fel. Speciellt om la till en ingrediens till ostarna i form av fikonmarmelad.
Jag tänker inte skriva en så utförlig recension av ölen i denna artikel då jag planerat att lägga ut det separat.
Först ut, "Number of the Beast"…sniffar i glaset innan jag smakar på ölet eller ostarna. En klar annorlunda doft med inslag av malt. En association i doften känns igen men jag kan inte hitta den. Smakar på ölet och konstaterar att det ska mycket ost till för att denna öl ska vinna i denna smak-kombo. Tar en bit Manchego och sedan en klunk. Vare sig ost- eller öl.smaken förstärks. Inte heller kompletterar de varandra särskilt bra. Gör om proceduren med Itchie Bai-osten. Samma resultat.
Så häller vi upp en skvätt "New World Porter". Sniffar! Nu känner man helt andra nyanser. Lite rostat, lite julkryddor, en dragning åt salmiak och en del citrus. Smakar på ölet och känner ungefär samma saker som i doften. En viss sälta kan skönjas i bakgrunden. Tar en bit av den franska osten och sedan en smutt på ölet. Nu börjar det likna något, man känner tydligt att smakerna kompletterar varandra och förstärks. Övergår till den spanska osten och nu var resultatet ännu bättre. Sedan kom jag på tanken att, eftersom man kunde känna toner av salmiak (dvs en viss salt smak), så skulle det kanske bli ännu bättre med lite sötma. Provade nu en bit Manchego med lite fikonmarmelad. Ojojojo! Här hittade vi smaker som kompletterar och förstärker varandra. Nu har vi sötma, sälta, fruktighet och lite grynig fårostsmak i en härlig kombination. Detta måste ni prova! Rekomenderar att ni omgående köper dessa ostar! Ölen kan ni välja efter behag. Jag kan också tillägga att jag under förra helgen utförde en liknande test men inte lika utstuderad och då hade jag Founders Double Trouble (en Double IPA alltså) och då var resultatet ännu mer slående. Slutsats: En spansk fårost fungerar otroligt bra med en DIPA men också väldigt bra med en Amerikansk Porter. Slutsats nummer 2: Ni kan hoppa över att köpa "Number of the Beast"….tyvärr.
Kul med ost och ölmatchningar.
SvaraRaderaTack för tipsen och fortsätt gärna!
Vi lovar att det kommer att komma mer ost och öl tips. Kanske även andra mat-tips med öl i kombination!
SvaraRadera