Sommarens sista suck bjöd på "Sigtuna Brygghus-besök" i sista sekund

Fredag den 13:e och semesterns sista suck inleddes med besöket på Hornuddens Trädgård som jag skrev om nyligen. Efter den lyckade starten fortsatte färden mot Sigtuna Brygghus. Efter en hel del felåkningar och dåliga kartor…lyckades vi anlända till bryggeriet 14.45, 15 minuter innan herr Bryggmästare Mattias Hammenlind var tvungen att åka hem. Nu hade jag sådan tur att Mattias kunde dröja kvar ytterligare 20 minuter. Vi startade med en rundtur i den nuvarande delen av bryggeriet och Mattias informerade om de olika tankarna och utrymmenas funktion. Strax därefter övergick vi till att titta på den nya delen där bl.a. den nya flaskanläggningen ska stå men även de nya jästankarna.
I år brygger man ca 300.000 liter och räknar med att öka kapaciteten med den nya utrustningen till hela 800.000 liter, och då ska man dessutom veta att flaskanläggningen klarar av mer än så. Så det finns ytterligare utrymme för expansion. Den nya anläggningen beräknas vara klar vid årsskiftet.
Mattias berättade också om en del kommande nyheter i form av nya ölsorter. Flera av dessa kommer att premiärvisas på Stockholm Beer & Whisky Festival. En av dessa nyheter, Stockholm Syndrome, som är en Dubbel IPA på 9,5 ABV, tappade Mattias upp i en tillbringare för ett litet smakprov. Nu var den inte helt färdig men jag kan lova er att den var en upplevelse. Dofter av svartvinbär och en enorm mängd tropiska frukter, en underbar passionsfruktssmak och en maltsötma som kändes perfekt balanserad med den långa humlebeskan. Missa inte den, ni som passerar Bishops Arms monter, för det är endast där ni kommer att hitta denna DIPA. Det är en del hemlighetsmakerier kring de övriga och jag kan intyga att det blir en del spännande saker att se fram emot. För övrigt pågick de tappning och förpackning av St Eriks Sommarlager fastän att sommaren snart är slut. Fick också veta att just det ölet för övrigt bryggs på flera andra kända svenska bryggerier. 



Som om inte alla dessa nyheter vore nog så kommer Sigtuna Brygghus att arrangera en Beer Makers Dinner under helgen efter Stockholm Beer. Kocken som ska stå för anrättningen av maten heter Michael Spiridon och driver för närvarande en ekologisk lanthandel i Sigtuna.



Som sig bör, så överlämnade jag ett par flaskor lokalproducerad öl (från Eskilstuna Ölkultur naturligtvis) och fick avslutningsvis med mig några smakprov av Mattias (en del kända saker och del okända).
Så det finns all anledning att hänga med i svängarna i höst, för det händer mycket. 
Åtminstone på Sigtuna Brygghus.

3 kommentarer:

  1. Vad kan det vara för spännande i den lilla omärkta flaskan? Mohawk Stitch?

    SvaraRadera
  2. Tror Stich kommer i 50 cl-flaska, så är ganska säker på att det är något betydligt mer hemligt än så :)

    SvaraRadera
  3. @David: Rätt gissat! Mycket mer hemligt...!!

    SvaraRadera